Overdracht Creutzfeldt via bloed is mogelijk
nieuws
Onderzoek roept de vraag op of de ziekte Creutzfeldt-Jakob kan worden overgedragen via bloedtransfusie. Schapen blijken langs deze weg wel besmet. Dat maakt Sanquin, verantwoordelijk voor de bloedvoorziening in Nederland, vandaag bekend.
Bij een Schots experiment is recent een tweede schaap overleden aan BSE, na een transfusie met besmet bloed. Proefdieren kregen met BSE besmet hersenmateriaal van runderen te eten. Het bloed van deze schapen werd vervolgens toegediend aan 24 andere schapen. Naast de twee overleden dieren, zijn bij twee andere schapen symptomen van BSE ontdekt. Het onderzoek roept volgens de stichting de vraag op of de menselijke variant Creutzfeldt-Jakob eveneens via bloedtransfusie wordt overgedragen.
,,Nog nooit heeft iemand Creutzfeldt-Jakob gekregen via bloedtransfusie', zegt M. de Bruijn, woordvoerster van Sanquin. ,,Wetenschappelijk is niet aangetoond dat besmetting via bloedtransfusie bij mensen kan.' Toch liet de Amerikaanse Food and Drug Administration weten Europese overschotten van rode bloedcellen niet langer te willen, juist vanwege mogelijke besmetting met Creutzfeldt-Jakob. Die maatregel gaat 31 oktober in.
,,Een overdreven reactie, omdat er nog niets bekend is', vindt De Bruijn. Maar ook Sanquin heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om het risico op eventuele besmetting te verkleinen. ,,Al het donorbloed wordt tegenwoordig ontdaan van witte bloedcellen', zegt De Bruijn. De ziekteverwekkende prionen van Creutzfeldt-Jakob hechten zich namelijk juist aan deze witte cellen. Deze werkwijze kost jaarlijks 18 miljoen euro, een bedrag dat pas vorig jaar, na druk uit de Kamer, door toenmalig minister Borst van volksgezondheid werd vrijgemaakt.
,,Bovendien weigeren we bloed van mensen die tussen 1980 en 1996 meer dan zes maanden in Groot-Brittannië of andere BSE-risicogebieden hebben verbleven', zegt De Bruijn. Die zes maanden zijn volgens de woordvoerster een willekeurige grens. ,,Wel loop je meer risico, naarmate je een langere periode met BSE besmet vlees eet. Na een paar weken vakantie is dat risico dus vrij klein.'
Met deze maatregelen heeft Sanquin een aantal adviezen van de Gezondheidsraad opgevolgd. Nederland loopt daarmee in de pas met de meeste andere Europese landen, aldus De Bruijn. Nog niet opgevolgd is het advies van de Gezondheidsraad van begin vorig jaar, om ook mensen uit te sluiten van donorschap die zelf na 1985 een bloedtransfusie hebben gehad. ,,Met zo'n maatregel voorkom je verdere verspreiding van mogelijk besmet bloed', erkent De Bruijn. ,,Maar je sluit er ook dertien procent van de donoren mee uit. Voormalig minister Borst noemde dat percentage vorig jaar disproportioneel.' Sanquin denkt nog over invoering van deze maatregel na, aldus de woordvoerster.
Bron:Trouw
20 augustus 2002