Vlaanderen draait proef met eerstelijnspsychologen voor ouderen

123-consult-dr-psych--1-04-19.png

nieuws

Ook ouderen zijn kwetsbaar voor geestelijke gezondheidsproblemen. Het nieuwe federale terugbetalingssysteem van eerstelijnspsychologen richt zich specifiek tot volwassenen (18 tot 65 jaar) waardoor ouderen hier niet op kunnen terugvallen. Daarom trekt Vlaanderen geld uit voor experimentele projecten die nagaan hoe de eerstelijnspsychologische zorg best aangeboden kan worden aan ouderen met milde of matige psychische klachten. 

Vereenzaming, aanpassingsproblemen, rouwproblemen, depressie, overmatig gebruik van psychofarmaca en medicatie zijn gekende problemen waar vooral ouderen mee kampen. Een groot aantal wetenschappelijke publicaties wijst op het belang van de eerstelijnszorgverleners en dan vooral van huisartsen bij de aanpak van geestelijke gezondheidsproblemen bij ouderen. De meeste ouderen zien hun huisarts immers regelmatig en krijgen hun zorg aanvankelijk liever van een vertrouwde eerstelijnshulpverlener dan van een ongekende gespecialiseerde voorziening. 33 van de 60 eerstelijnszones dienden een projectaanvraag in om experimenten op te zetten: op welke locatie, met welke methodieken en vanuit welke samenwerkingsverbanden kunnen ouderen met matige psychische klachten (best) bereikt worden. Zes projecten werden geselecteerd.

Per project is er jaarlijks een budget van 75.833 euro voorzien. Hiermee kan ieder project een master in de psychologische wetenschappen met minimum 5 jaar beroepservaring aanwerven (1 VTE). Verwacht wordt dat elk project jaarlijks een 200-tal ouderen met milde of matige psychische problemen kan helpen. Binnen de projecten zal ook de ontwikkeling van een laagdrempelig groepsaanbod geëxploreerd worden.

In volgende eerstelijnszones zullen op korte termijn de projecten eerstelijnspsychologische functie voor ouderen starten:
  • Eerstelijnszone Leuven, Vlaams-Brabant
  • Eerstelijnszone Scheldekracht, Oost-Vlaanderen
  • Eerstelijnszone Tienen-Landen, Vlaams-Brabant
  • Eerstelijnszone Baldemore, Antwerpen
  • Eerstelijnszone Zuid-Oost-Limburg, Limburg
  • Eerstelijnszone Oostende-Bredene, West-Vlaanderen
Binnen het project wordt aan de cliënt een tarief aangerekend van 11 euro per consultatie of 4 euro voor personen met een verhoogde tegemoetkoming binnen de ziekte- en invaliditeitsregelgeving en voor cliënten in budgetbegeleiding, budgetbeheer of schuldbemiddeling. Zeer kwetsbare ouderen bv. zonder wettig verblijf of waarvan de maximumfactuur voor de uitgaven van geneeskundige verzorging bereikt is, dienen geen tarief te betalen.

Taken van de eerstelijnspsycholoog
De eerstelijnspsycholoog heeft drie grote opdrachten:
  • Verstrekken van laagdrempelige, kortdurende en vlot toegankelijke zorg
  • Nauwe samenwerking met zorgverleners verzekeren en uitbouwen van een lokaal netwerk van actoren binnen en buiten de zorgsector
  • Ondersteunen van de partners binnen en buiten zorgsector om psychologische problemen te leren herkennen.
De eerstelijnspsycholoog richt zich naar ouderen met milde tot matige psychische klachten die op korte termijn hulp nodig hebben en met weinig contacten verder geholpen kunnen worden. Hij start met een inschatting van de problematiek en geeft kortdurende zorg in een vijftal sessies. De huisarts is de belangrijkste verwijzer, maar ouderen kunnen ook via andere kanalen, zoals het woonzorgcentrum of het CAW, tot bij de eerstelijnspsycholoog komen.  

De eerstelijnspsycholoog werkt nauw samen met de partners in de eerstelijn en geestelijke gezondheidszorg om ouderen gericht te kunnen doorverwijzen. 

Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram