Welk ziekenfonds kiezen?

dossier De Belgische sociale zekerheid is gebaseerd op het solidariteitsbeginsel. Zowel een werkloze als iemand die werkt, moet een klein deel van zijn werkloosheidsuitkering of loon afgeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Dat geld wordt vervolgens verdeeld in de vorm van uitkeringen voor specifieke situaties zoals pensioenen, werkloosheid, vakantie, geboorte, ongeval, ziekte enzovoort. De basisopdracht is bij alle ziekenfondsen dezelfde, maar daarnaast zijn er individuele verschillen.

Lees ook: Wanneer heb je recht op een mantelzorgpremie?

Het belang van het juiste ziekenfonds

Getty_spaarpot_geld_euro_2022.jpg

© Getty Images

Op vlak van wettelijke terugbetalingen zijn er geen verschillen tussen de ziekenfondsen onderling. Elk ziekenfonds past dezelfde basisterugbetalingen toe voor je gezondheidszorgen (geneesmiddelen, erelonen, ziekenhuisopnames, enz.) en uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid. Maar daarnaast biedt elk ziekenfonds specifieke voordelen tegen verschillende premies. 

Die mogelijke extra’s kunnen medisch zijn, bijvoorbeeld bijkomende terugbetalingen voor tandzorg, optiek en alternatieve genezingsvormen. Sommige bieden de mogelijkheid om verzorgingsmateriaal of hulpmiddelen (rolstoel, krukken, ziekenhuisbed) te lenen. Maar ook niet-medische voordelen zijn mogelijk, bijvoorbeeld tussenkomst in het lidgeld van een sportclub, een geschenk bij de geboorte van een kind of een oppasdienst aan huis. Het is dus belangrijk om te kijken welke voordelen voor jou belangrijk zijn. 

Lees ook: Wie betaalt de coronafactuur?

Overzicht van de verschillende ziekenfondsen

Om recht te hebben op terugbetalingen, moet je aangesloten zijn bij een ziekenfonds. Een alternatieve optie is de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV), een overheidsinstelling. We geven een overzicht van de ziekenfondsen in Vlaanderen.

  • Landsbond der christelijke mutualiteiten: 
De christelijke mutualiteit (CM) is het grootste ziekenfonds van België. Om lid te worden, betaal je 8,33 euro per maand (99,96 euro per jaar). Dit ziekenfonds zet onder andere in op voordelen en diensten voor een gezonde levensstijl: gedeeltelijke terugbetaling van het sportabonnement, eenmalige tegemoetkoming bij een erkend diëtist, tussenkomst in de deelnameprijs van slaaptherapie,....

  • Nationaal verbond van socialistische mutualiteiten (Solidaris)
Tot voor kort waren er verschillende merken in de verschillende provincies, maar sinds 1 juli transformeerden Bond Moyson Oost- en West-Vlaanderen, De VoorZorg Antwerpen, De VoorZorg Limburg en het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten in ‘Solidaris’. Dit is over het algemeen het goedkoopste ziekenfonds. Bij Solidaris Brabant betaal je bijvoorbeeld 6,80 euro per maand (81,60 euro per jaar). Extra voordelen zijn hier: een premie per aangesloten ouder bij een geboorte, de terugbetaling van remgeld tot 18 jaar, een tussenkomst van 1.050 euro voor een tandbeugel vóór de leeftijd van 15 jaar en een oppasdienst tegen 1,50 euro per uur.

  • Landsbond van liberale mutualiteiten (LM Plus, LM Oost-Vlaanderen, LM MUTPLUS.be)
Bij het goedkoopste liberale ziekenfonds, LM Oost-Vlaanderen, betaal je 89,76 euro per jaar. Dit ziekenfonds biedt als extra tegemoetkomingen onder andere een borstvoedingspremie, financiële sportprikkel, tegemoetkoming voor psychologische begeleiding,...

  • Landsbond van de neutrale ziekenfondsen (Neutraal ziekenfonds Vlaanderen, Vlaams en Neutraal ziekenfonds)
Het voordeel van een neutraal ziekenfonds is dat het niet aan een belangengroep gebonden is. Je hebt dus een grotere keuzevrijheid bij het kiezen van zorgverleners of diensten. Als lid betaal je bij beide neutrale ziekenfondsen 8,25 euro per maand (99 euro per jaar).

  • Landsbond van de onafhankelijke ziekenfondsen (Helan)
Het Onafhankelijk Ziekenfonds OZ en Partena Ziekenfonds fusioneerden onder de naam Helan Onafhankelijk Ziekenfonds. Helan zet in op betaalbare verzekeringen, kinderopvang, thuis- en kraamzorg, huishoudhulp en vakantiekampen. De ledenbijdrage is 8,75 euro per maand (105 euro per jaar).

  • Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV) 
De HZIV ontfermt zich over de verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen net zoals bij het ziekenfonds. Maar in tegenstelling tot de andere ziekenfondsen doen ze dit onder een publiek statuut. Je zal hierdoor geen bijkomende bedragen moeten betalen. 

Noot van de redactie: dit zijn de bedragen en voordelen die gelden op datum van publicatie (oktober 2022).

Lees ook: Slimme rolstoel maakt gebruik van sensoren en artificiële intelligentie

Bronnen:
https://www.mutualiteiten-vergelijken.be
https://www.spaargids.be
https://www.riziv.fgov.be
https://www.lm-ml.be
https://www.nzvl.be


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram