Waarom een zonnebril zo belangrijk is

In dit artikel
Waarom een zonnebril zo belangrijk is

dossier

Een zonnebril biedt meer dan louter comfort. Op latere leeftijd maakt hij het verschil tussen goed blijven zien of helemaal niet zien. Kies dus voor een zonnebril die je ogen voldoende beschermt.

Lees ook: 11 tips voor een goede zonnebril

Welke aandoeningen kan uv-schade veroorzaken?

Getty_zonnebril_zomer_2023.jpg

© Getty Images

Door het contact van uv-stralen met je ogen loop je een groter risico op heel wat oogaandoeningen:

  • Cataract. Bij cataract of staar is de ooglens vertroebeld door jarenlange uv-straling. Je zicht zal steeds verslechten, totdat je uiteindelijk niet meer ziet. Cataract kan men gelukkig wel opereren door de ooglens te vervangen door een kunstlens. 
  • LMD of leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Door slijtage aan het centrale deel van je netvlies krijg je een zwart gat midden in je gezichtsveld. “Hoe meer je in je jonge jaren bent blootgesteld aan zonlicht, hoe groter de kans dat je op latere leeftijd LMD ontwikkelt”, zegt oogarts Julie De Zaeytijd (UGent).
  • Fotokeratitis. Bij deze aandoening is het hoornvlies van het oog beschadigd. Je kan het vergelijken met zonnebrand van het oog. Fotokeratitis wordt veroorzaakt door heel veel oogcontact met uv-stralen in korte tijd. De zonnestralen kunnen weerkaatsen op zand, sneeuw, water en ijs. Wees dus voorzichtig met licht dat weerkaatst op zwembaden of de oceaan. Je kan ook een vorm van fotokeratitis krijgen die ‘sneeuwblindheid’ wordt genoemd als je buiten bent op een besneeuwde en ijzige plek.
  • Lasoog. Ook lasoog is het gevolg van hoornvliesbeschadiging door blootstelling van het oog aan uv-stralen. De buitenste laag (epitheel) van het doorzichtige deel van het oog (cornea) wordt door de ultraviolette straling beschadigd. Het oog kan rood en pijnlijk aanvoelen.
  • Huidkanker rond de ogen. Je bovenste en onderste oogleden bestaan uit dunne huid waardoor uv-stralen ze gemakkelijker kunnen beschadigen. Hierdoor heb je meer kans op huidkankers op en rond je oogleden.
  • Pterygium. UV-stralen, wind en stof kunnen een gezwel op de heldere laag (bindvlies) op het witte deel van je oog veroorzaken. Het kan beginnen als een pinguecula, een geelachtig gezwel in je oog aan de kant bij je neus, of het kan vanzelf ontstaan. Het gezwel is soms klein, maar het kan ook zo groot worden dat je niet meer goed kunt zien.
De Zaeytijd nuanceert wel dat je zonlicht ook nodig hebt om niet vroegtijdig bijziend te worden: “Voor de ene aandoening werkt zonlicht beschermend, voor de andere is het funest. Kies daarom voor de gulden middenweg.”

Welke zonnebril moet je kiezen?

Voor het kiezen van een goede zonnebril geldt in feite maar één voorwaarde: de bril moet 100 procent uv-beschermend zijn. Dat kan je zien aan de aanduiding: ‘Uv 400’ of ‘100% uv-filter’. Ook op de zonnebril van je kind moet deze vermelding staan. Een kind maak je het best zo vroeg mogelijk gewoon om een zonnebril te dragen. 
Dr. Dawn Davis, Amerikaans dermatoloog, zegt dat je ook beter opteert voor een grote zonnebril. Hij vult aan: “De huid rond de ogen behoort tot de dunste huid van het lichaam en is dus gevoeliger voor schade.”
Naast een zonnebril is het ook een goed idee om je ogen bijkomend te beschermen met een hoed of pet met brede rand. Vermijd ten slotte blootstelling aan de zon tussen 10 en 16 uur. Dan is de uv-straling het sterkst.

Lees ook: 8 veelgestelde vragen over zonneproducten

Bronnen:
https://www.knack.be
https://newsnetwork.mayoclinic.org
https://www.webmd.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram