6 interessante weetjes over een zwangerschap

dossier Of de positieve zwangerschapstest nu als grote verrassing kwam of na een slopend fertiliteitstraject: een minimensje maken, het doet wat met een vrouw… en haar partner.

Wist je dat…

Zwangere vrouwen best op hun zij slapen? Zo vermijd je dat de baarmoeder op de 'vena cava' drukt, dat is de ader die het bloed vanuit je onderlichaam terug naar je hart brengt. Als die wordt afgekneld, wordt ook de toevoer van zuurstof en bloed naar je baby belemmert, wat leidt tot een daling van de hartfrequentie van je baby. Dat kan op zich niet echt kwaad, omdat het maar tijdelijk is. Je zal je zelf ook duizelig of benauwd beginnen voelen waardoor je al snel instinctief terug op je zij draait, zélfs in je slaap. Ook op onverwachte plekken informatie te vinden is? Medische en babyplatforms zijn logischerwijs je eerste go-to, maar ook andere instanties kunnen van pas komen. De VoorZorg Antwerpen heeft bijvoorbeeld een nieuwsbrief speciaal voor vrouwen die in verwachting zijn, om ze zo stap voor stap doorheen de zwangerschap te begeleiden. Je hoeft daarvoor niet eens aangesloten te zijn, al zijn de geboortegeschenken - je kan onder andere kiezen voor een complete kinderwagenset met draagmand en Maxi-Cosi – voor leden wel handig meegenomen. Er heel wat zwangerschapscursussen bestaan naast de ‘traditionele’ infosessies? Mindful bevallen onder andere, maar ook hypnobirthing, haptonomie en psychoprofylaxe. Ze helpen zwangere vrouwen en hun partner een band smeden met het kindje in de buik, en helpen ze voorbereiden op een natuurlijke bevalling, Een zwangere vrouw geen overuren mag doen? 9 uur per dag of 40 uren per week werken is het maximum, ook voor wie borstvoeding geeft. De laatste acht weken voor de uitgerekende bevallingsdatum kan een werkgever een zwangere vrouw bovendien niet verplichten om nog nachtarbeid te verrichten. Bijna de helft van de zwangere vrouwen plots begint te snurken ’s nachts? Vooral in de tweede helft van de zwangerschap. Soms is er zelfs sprake van apneu, een fenomeen waarbij de ademhaling even stopt gedurende minstens 10 seconden. Een gezond lichaamsgewicht en een goed voedingspatroon – geen zware maaltijd laat op de avond bijvoorbeeld – kunnen snurken voorkomen. Een zwangerschap bepaalde hersengebieden laat krimpen? Er zijn nog maar weinig studies die dit fenomeen bevestigen en verklaren, maar onderzoeker Hoekzema vertelt alvast dit: "De hersengebieden die veranderen tijdens de zwangerschap komen deels overeen met gebieden die bij vrouwen het sterkst reageerden op hun kind in de postpartum periode." Het zou ons met andere woorden helpen om de overgang naar het moederschap makkelijker te maken. Ook het geheugen wordt 'aangetast' door de zwangerschap, waardoor veel vrouwen spreken van een vorm van 'zwangerschapsdementie', maar deze veranderingen zijn twee jaar na de bevalling volledig gerecupereerd. Bronnen: https://www.devoorzorg.be https://igvm-iefh.belgium.be https://www.universiteitleiden.nl https://www.kindengezin.be

In samenwerking met De VoorZorg Antwerpen


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram