Bevestigd: vergeetachtigheid van nieuwe mama’s is tijdelijk
nieuws
Veel aanstaande moeders krijgen in de loop van hun zwangerschap te maken met vergeetachtigheid en concentratiemoeilijkheden, vervelende ongemakken die nog een hele poos na de geboorte kunnen blijven voortduren. Maar Amerikaanse wetenschappers verzekeren bezorgde moeders dat deze geheugenproblemen slechts van tijdelijke aard zijn. Een jaar na de geboorte werkt het geheugen van moeders gewoonlijk weer normaal en vaak zelfs beter dan voorheen.
Sleutels verkeerd leggen, afspraken vergeten, de aandacht niet bij een gesprek kunnen houden…Het klinkt vele aanstaande en kersverse moeders zonder twijfel erg bekend in de oren. In het Nederlands noemen we dit fenomeen soms – nogal overdreven – zwangerschapsdementie. In het Engels spreekt men meestal van ‘mommy brain’, ‘mamabrein’ dus.
Onderzoekers konden eerder vaststellen dat er tijdens de zwangerschap belangrijke tijdelijke veranderingen plaatsvinden in de hersenen van aanstaande moeders. Zo krimpt de hippocampus, een hersendeel dat een belangrijke rol speelt bij de opslag van informatie, en hindert het zwangerschapshormoon progesteron de werking van het geheugen. Maar een studie van de Purdue-universiteit in de VS stelt moeders gerust: er is geen blijvende negatieve impact op het geheugen.
Positief op lange termijn
De studie stelt dus dat een zwangerschap de oplettendheid van vrouwen normaal niet aantast en mogelijk zelfs licht verbetert. De wetenschappers benadrukken ook dat kersverse moeders in de weken net na de geboorte nog sterk te maken krijgen met hormonale veranderingen en lijden aan slaaptekort, wat een sterke impact heeft op het geheugen en de concentratie. Vandaar dat zij moeders selecteerden die al minstens een jaar eerder bevallen waren. Volgens hen is dit het eerste onderzoek naar de langetermijneffecten van het biologische moederschap op het aandachtsvermogen.
Mogelijk cultuurgebonden
Bronnen:
https://www.purdue.edu
https://www.sciencedaily.com
https://link.springer.com
https://www.demorgen.be
https://www.minimi.be
Lees ook: Huilbaby’s: als troosten niet helpt