Factchecker: Worden meer kindjes geboren bij volle maan?
dossier
‘It takes a village to raise a child’, en dus worden opvoedtips en goeie raad overgedragen van generatie op generatie. Maar klopt al die info eigenlijk wel? Wij halen vaak voorkomende uitspraken door onze factchecker om zo feiten van fabels te onderscheiden. Deze keer:
Heb je meer kans om te bevallen bij volle maan?
In tal van oude volkswijsheden en mythes speelt de maan een centrale rol. Zo zou een volle maan een invloed hebben op ons lichaam, onze gemoedstoestand, ons gedrag, op ons leven en op níeuw leven, want volgens believers worden meer kindjes geboren bij volle maan.
Vanwaar komt deze uitspraak?
De link tussen maan en vrouw is altijd zeer sterk aanwezig geweest, waarschijnlijk omdat de maancyclus (29,53 dagen) en de gemiddelde menstruatiecyclus (28 dagen) zo gelijklopend zijn. De maan wordt dan ook vaak geassocieerd met vruchtbaarheid en zwangerschap. Bovendien doet een volle maan denken aan de ronde buik van een hoogzwangere vrouw.
Een andere verklaring is dat de maan, net zoals ze voor de getijden zorgt, een impact heeft op het vruchtwater van een zwangere vrouw. Er zou dus een soort druk gecreëerd worden in de baarmoeder, waardoor de bevalling op gang komt.
Feit of fabel?
Helaas pindakaas: geen enkel onderzoek heeft kunnen aantonen dat de maan effectief een invloed heeft op het geboortecijfer, en demografische studies evenmin. Dus, voor eens en voor altijd: dat er meer kindjes geboren worden bij volle maan klopt NIET, hoezeer sommige verloskundigen en hoogzwangere vrouwen er ook in willen geloven…
Bij een studie uit 2005 in North Carolina werden bijna 600.000 geboortes over een periode van 5 jaar (62 maancycli) geanalyseerd. De maan bleek geen enkel effect te hebben op het aantal geboortes of op mogelijke complicaties tijdens de bevalling. Dat wordt bevestigd door verschillende andere studies, zoals eentje uit 2014 waarbij 327 vroegtijdige geboortes werden bestudeerd, verspreid over een jaar tijd. Wetenschappers schreven in het rapport dat “een lineaire correlatie tussen perioden van volle maan en de toename van de frequentie van spontane bevallingen niet kan worden verondersteld. Om deze reden kunnen we op basis van onze gegevens concluderen dat het niet nodig is om het aantal artsen en verloskundigen in materniteiten in deze periodes te verhogen.”
Als er dan toch eens veel kindjes geboren worden bij volle maan, gaat het dus louter om toeval. Wat wel kan, is dat een volle maan meer ópvalt, en dat het dus meer ter sprake wordt gebracht als iemand bevalt bij volle maan. Dat geeft een vertekend beeld. Het is overigens een feit dat er minder kindjes geboren worden in het weekend, aangezien verloskundigen bij een geplande keizersnede of een ingeleide bevalling liefst een weekdag uitkiezen, zodat mama's en baby's doorheen de week goed kunnen worden opgevolgd en de verloskundigen toch van een vrij weekend kunnen genieten.
Lees ook:
Factchecker: Kunnen baby's koorts krijgen bij doorkomende tandjes?
Wat moet er allemaal in de ziekenhuistas?
Alles over de epidurale verdoving/ruggenprik
Alles over de knip / uitscheuren bij de bevalling
13 mama's over hun oeps-moment tijdens de bevalling
Wat kan je doen als de weeën uitblijven?