Is een blaasontsteking tijdens je zwangerschap gevaarlijk?

dossier

Tijdens een zwangerschap ben je vatbaarder voor infecties, zo ook voor een blaasontsteking. Hoe komt dat eigenlijk? Wat kan je doen om de pijn te verlichten? En wanneer is een blaasontsteking gevaarlijk voor de baby in je buik? Alle info op een rij.

Lees ook: Waarom is cytomegalovirus (CMV) gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Waarom krijgt zwangere vrouwen makkelijker een blaasontsteking?

De boosdoener is doorgaans E. coli, een bacterie die bij iedereen in de darm leeft en ook rond de anus en de plasbuis zit. Omdat bij vrouwen de plasbuis korter is en de uitgang ervan dichter bij de anus ligt, zijn vrouwen vatbaarder voor een blaasontsteking dan mannen. Tijdens de zwangerschap staan de urineleiders wijder open, wat de kans vergroot dat de bacteriën zich op de binnenkant van de blaas vastzetten, waarop die gaat ontsteken. Bovendien is de blaas slapper, waardoor urine kan achterblijven na het plassen, de perfecte broeihaard bacteriën. De urine bevat tijdens de zwangerschap ook meer suiker en eiwit, en je raadt het al, ook dat is een gunstige factor voor de groei van bacteriën.

Lees ook: Zo kan je je kind beschermen tegen hormoonverstoorders tijdens en na de zwangerschap

Wat zijn de klachten?

  • Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel.
  • Je hebt vaak het gevoel dat je moet plassen, wat op zich ook al pijn doet, maar er komt telkens maar een klein beetje uit.
  • Soms is er ook sprake van pijn in de onderbuik of aan de rug.
  • De urine ziet er wat troebel uit, of bevat een beetje bloed. uit (troebel) of er kan bloed in zitten.
  • De urine heeft een sterkere geur.

Lees ook: Hoe kan je een voedselinfectie tijdens de zwangerschap voorkomen?

Is een blaasontsteking tijdens je zwangerschap gevaarlijk?

Bij het vermoeden van een blaasontsteking kan je best zo snel mogelijk een urinestaal naar de huisarts brengen voor onderzoek. Daaruit zal blijken om welke bacterie het precies gaat. De arts zal je antibiotica voorschrijven die veilig zijn voor jou en je baby, waardoor de klachten snel verminderen. Sowieso moet je de pillen slikken tot ze op zijn, ook als je geen last meer ondervindt, anders kan de ontsteking terugkomen.

Lees ook: Tips voor wie tijdens de zwangerschap last heeft van bekkenpijn en lage rugpijn

Dankzij de antibiotica verkleint de kans op een nierbekkenontsteking drastisch. Zo’n infectie gaat gepaard met koorts en je voelt je ook erg ziek. Bij een nierbekkenontsteking moet je snel medische hulp inroepen.

Blijkt uit het urineonderzoek dat het om een groep-B-streptokokken (GBS) bacterie gaat, dan is het belangrijk om dat te melden aan je gynaecoloog. Die bacterie zit ook in je vagina en kan tijdens de bevalling worden overgedragen op je kindje. Meestal kan dit geen kwaad, maar soms worden baby's ernstig ziek. Daarom krijgen alle zwangere vrouwen met deze bacterie antibiotica tijdens de bevalling.

Wat kan je zelf doen om de symptomen te verlichten?

  • Drink veel: 2 tot 3 liter per dag, bijvoorbeeld water, thee of melk.
  • Stel een toiletbezoek niet uit en plas de blaas altijd volledig leeg.
  • Ga na het vrijen plassen, zodat de bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis komen, worden afgevoerd.

Soms wordt geopperd om producten met cranberry te nemen, maar er bestaat nog steeds twijfel over of die volledig veilig zijn voor zwangere vrouwen. Idem voor D-mannose (een soort suiker).

Lees ook: Urineverlies tijdens de zwangerschap en na de bevalling

Bronnen:
Thuisarts.nl
NHG-Richtlijnen


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram