Postnatale kinesitherapie: 3 oefeningen voor thuis

dossier

Een zwangerschap en bevalling kunnen je lichaam erg belasten en je nadien opzadelen met vervelende klachten. Het is dus belangrijk dat je de spieren in en rond je bekken opnieuw sterker maakt. Een kinesitherapeut kan je daarbij helpen in de vorm van postnatale oefeningen.

Lees ook: Belang van de bekkenbodem: 'Helft zwangere vrouwen heeft last van urineverlies'

Wat is postnatale kinesitherapie?

Getty_postnatalekinesitherapie_baby_2023.jpg

© Getty Images

Postnatale kinesitherapie bestaat uit oefeningen die je na je bevalling uitvoert onder begeleiding van een kinesitherapeut. De oefeningen zijn vooral gericht op de bekkenbodem- en buikspieren. Je kan de therapie opstarten vanaf vier à vijf weken na een natuurlijke bevalling. Bij een keizersnede wacht je het best zes à zeven weken om te starten met de oefeningen.

Lees ook: Waarom zijn bekkenbodemspieroefeningen niet enkel belangrijk voor zwangere vrouwen?

Waarom postnatale kinesitherapie?

Het doel van de therapie is om je lichaamshouding te verbeteren, de rompstabiliteit te herstellen en sportieve activiteiten te hervatten. Klachten als lage rugpijn, nekpijn, schouderpijn, pijnlijke buikspieren, vochtophoping of ongewild urineverlies kunnen met postnatale oefeningen verholpen worden.

Lees ook: Ongewild urineverlies: inspanningsincontinentie of stressincontinentie

Oefeningen voor thuis

Op basis van je klachten zal de kinesist je enkele specifieke oefeningen aanleren. Deze oefeningen kan je ook zelf thuis uitvoeren. Enkele voorbeelden van postnatale oefeningen:

  1. Ga op je rug liggen met de benen gebogen. Span je bekkenbodemspieren aan door ze te sluiten en naar binnen te trekken. Zo oefen je zowel de sluit- als de steunfunctie van deze spieren. Ontspan vervolgens je bekkenbodemspieren. Doe een reeks van tien oefeningen, minstens driemaal per dag, in ruglig, in zijlig, zittend of staand.
  2. Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken en plaats je voeten plat op de grond. Plaats je handen op je buik en haal diep adem. Bij een goede buikademhaling gaat je buik op en neer tijdens het ademen. Probeer vervolgens om je buik telkens iets verder in te trekken tijdens het uitademen. Dit is een goede oefening om je buikspieren weer aan te spannen. 
  3. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en kantel je bekken naar je toe terwijl je zitvlak op de grond blijft. Duw je onderrug zo stevig mogelijk tegen de grond. Je navel beweegt bij deze oefening naar je wervelkolom en een beetje naar boven. Hou dit tien seconden vol en herhaal de oefening tien keer. Zo verstevig je je buikspieren.

Lees ook: Oefeningen om je bekkenbodem te versterken

Terugbetaling postnatale kinesitherapie

Postnatale kinesitherapie wordt door de meeste mutualiteiten terugbetaald. Je hebt recht op negen terugbetaalde sessies. Je kiest zelf hoe je deze sessies spreidt in de periode voor en na de bevalling. De sessies worden voorgeschreven door de huisarts of de gynaecoloog.

Bij een geconventioneerde kinesitherapeut kost een sessie tussen de 25 en 30 euro. Een niet-geconventioneerd kinesist kiest zijn tarieven zelf. Men raadt aan om ten minste twee kinesessies per week te volgen van 30 minuten tot een uur.

Lees ook: Helft mama's heeft verzakking van de bekkenorganen (Pelvic Organ Prolapse of POP)

Lees ook: “Vervang ‘bekkeninstabiliteit’ door ‘bekkenpijn en lage rugpijn’”

Bronnen:
https://www.vind-een-kinesist.be
https://www.uzleuven.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram