Tijd tussen twee zwangerschappen bepaalt risico op hart- en vaatziekten
nieuws
Zowel bij een kort als een lang interval tussen twee zwangerschappen verhoogt het risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd en het risico op vroegtijdig overlijden. Dat blijkt uit onderzoek in Australië gepubliceerd in het British Journal of Obstretics and Gynaecology.
Een zwangerschap veroorzaakt vasculaire en metabole schade, die op termijn kunnen leiden tot hart- en vaatziektes. Om erachter te komen of de tijd tussen twee zwangerschappen van invloed is op het risico hierop, volgden de onderzoekers gedurende 17 jaar ruim 200.000 vrouwen die twee kinderen kregen.
Zowel een kort als een lang zwangerschapsinterval is gerelateerd aan een vergroot risico op hart- en vaatziekten. Het laagste risico lopen vrouwen bij wie 18-23 maanden zit tussen kind 1 en 2. Bij een interval van minder dan 17 maanden of meer dan 120 maanden ligt het risico op hart- en vaatziekten hoger.
Dat een kort interval samengaat met een hoger risico komt waarschijnlijk doordat het lichaam van de vrouw geen tijd krijgt te herstellen, waardoor de schade aan bloedvaten sneller blijvend is.
Bij een lang interval zijn de voordelen van de fysiologische aanpassingen van de vorige zwangerschap grotendeels verdwenen, waardoor het lichaam opnieuw op de proef wordt gesteld. Bij een periode van 1,5-2 jaar tussen twee kinderen ligt kennelijk de perfecte balans.