Verkouden tijdens zwangerschap

dossier

Ben je zwanger en zit je neus de hele tijd verstopt? Dan lijd je misschien aan een aandoening die zwangerschapsrhinitis wordt genoemd. Deze typische zwangerschapsverkoudheid wordt niet veroorzaakt door een virus of allergie, maar door de hormonale veranderingen bij zwangere vrouwen. Waarom deze hardnekkige verkoudheid? Hoe kan je een verstopte neus verlichten? 

Wat is rhinitis tijdens de zwangerschap?

Getty_zwanger_verkouden_zakdoek_2023.jpg

© Getty Images

Zwangerschapsrinitis is een verkoudheid die wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen (oestradiol en progesteron). Deze veroorzaken ontsteking en zwelling van de slijmvliezen van de neus. Een van de belangrijkste symptomen is een aanhoudende verstopte neus. De symptomen treden op in het 2e of 3e trimester en verdwijnen 2 tot 3 weken na de bevalling. Dit type verkoudheid treft ongeveer 30% van de zwangere vrouwen. Het is goedaardig voor moeder en kind. De symptomen en de duur ervan kunnen echter erg verontrustend zijn. Neusverstopping verergert 's nachts en kan de slaap verstoren.

Wat is het verschil tussen een normale verkoudheid en rhinitis tijdens de zwangerschap?

De symptomen van rinitis tijdens de zwangerschap lijken vrij veel op die van een gewone verkoudheid: verstopte neus, loopneus, niezen, jeuk en een verminderd reukvermogen. 

In tegenstelling tot een gewone verkoudheid gaat zwangerschapsrinitis echter niet gepaard met koorts, keelpijn of spierpijn. En terwijl een normale verkoudheid spontaan verdwijnt na een week tot 10 dagen, duurt een door zwangerschap veroorzaakte rhinitis gemiddeld 4 maanden, waarbij de symptomen bij de meerderheid van de vrouwen pas volledig verdwijnen tussen de 2e en 16e dag na de bevalling. 

Wie loopt het meeste risico rhinitis tijdens de zwangerschap?

Uit een onderzoek in 2020 onder 681 zwangere vrouwen bleek dat bijna één op de drie vrouwen last had van rhinitis tijdens de zwangerschap. Het lijkt erop dat de aandoening vaker voorkomt bij vrouwen die een meisje verwachten. 

Mensen die lijden aan aandoeningen zoals chronische sinusitis of allergieën hebben meer kans dat hun symptomen verergeren tijdens de zwangerschap.

Zwanger: wat doen tegen verkoudheid?

Als je last hebt van een verstopte neus tijdens de zwangerschap, raadpleeg dan je arts. Hij of zij kan de oorzaak vaststellen: virale infecties, hooikoorts of zwangerschapsrinitis. Afhankelijk van de oorzaak van de verstopte neus en de intensiteit van de symptomen zal hij of zij de juiste behandeling voorstellen. 

Medicijnen tegen verstopte neus tijdens de zwangerschap

Pas op voor zelfmedicatie: raadpleeg altijd een arts voordat je decongestiva gebruikt als je zwanger bent. 

  • Spoelen met zout water: spoelen met zout water wordt aanbevolen. Het is effectief en is perfect veilig. 
  • Corticosteroïde neusspray (met of zonder antihistaminica): deze zijn toegestaan in lage doses en voor korte periodes. Bepaalde combinaties (antihistaminica en corticosteroïden) moeten echter worden vermeden. Vraag je arts om advies.
  • Orale antihistaminica zijn toegestaan, met uitzondering van azelastine hydrochloride tijdens het eerste trimester.
  • Lokale vasoconstrictoren: het gebruik van xylometazoline (Nasa Rhinatiol, Otrivine decongestivum, Otrivine Duo, Nasasinutab) of oxymetalozine (Nesivine) wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap. Kortdurend gebruik in lage doses is echter mogelijk op medisch advies. Bespreek dit met je arts.
  • Orale vasoconstrictoren (fenylefrine of pseudo-efedrine) moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden. 

Huismiddeltjes tegen verstopte neus

Natuurlijke manieren om een verstopte neus tegen te gaan:

  • Sporten: sporten verbetert de bloedcirculatie en vermindert ontstekingen van het neusslijmvlies. Het lichaam maakt ook adrenaline vrij, dat werkt als een natuurlijke vaatvernauwer. 
  • Slaap met je hoofd omhoog: het hoofd van je bed omhoog houden kan de druk op de sinussen verminderen en het ademen vergemakkelijken.
  • Drink veel vocht: dit helpt het slijm te verdunnen. 
  • Stoom inhaleren: waterdamp helpt om de neusholtes te openen en een verstopte neus te ontlasten.

Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.mediquality.net
https://www.medicalnewstoday.com
https://my.clevelandclinic.org

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram