Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

In dit artikel
Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

dossier Tijdens de laatste loodjes van je zwangerschap is het aftellen geblazen en denk je bij elke kramp dat het tijd is. Maar welke verschillende soorten weeën zijn er en nog belangrijker, hoe herken je ze?

Lees ook: Wat kan je doen als de weeën uitblijven?

Wat is een wee?

Getty_weeën_bevalling_zwanger_2022.jpg

© Getty Images

Misschien even beginnen bij het begin: wat is dat juist, een wee? Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in de onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Tussen de weeën door is er rust in je buik. Naarmate de bevallingvordert, worden 'echte' weeën steeds sterker, komen vaker en regelmatiger en doen meer pijn.

Voorweeën

Voorweeën of oefenweeën kunnen al weken voor de bevalling beginnen, ze worden ook wel harde buiken of Braxton Hicks-contracties genoemd. Wanneer de bevalling dichterbij komt, kunnen ze sterker worden. Belangrijk om te weten is dat oefenweeën geen voorbode zijn van een nakende bevalling, echte weeën zijn wel een teken dat de bevalling op komst is. Bij een eerste zwangerschap worden voorweeën soms aangezien voor echte weeën. Het geeft dan ook niet als je de verloskundige belt, het zal niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt.


Oefenweeën maken het lichaam als het ware klaar voor de bevalling en komen vaak ’s avonds en ’s nachts voor. Voorweeën zijn onregelmatig en minder pijnlijk dan echte weeën. Ze nemen ook niet toe in intensiteit en duur.

Indalingsweeën

Indalingsweeën worden veroorzaakt door het indalen van je baby in je bekken. Het hoofdje van je baby daalt in je bekken en komt daar uiteindelijk vast te liggen. Het kan voelen als menstruatiepijn of een stekende pijn heel laag in de onderbuik, maar sommige vrouwen voelen er niets of weinig van.

Ontsluitingsweeën

Bij een ontsluitingswee begint de bevalling echt. Deze weeën beginnen langzaam en worden steeds sterker, om zo de baarmoedermond klaar te stomen voor de geboorte van de baby. Ontsluitingsweeën voel je niet alleen in je buik, maar soms ook in je rug en benen. Deze weeën zijn pijnlijk, komen om de 3 à 4 minuten en duren ongeveer een minuut. Tijdens deze weeën controleert de verloskundige je baarmoedermond om te kijken of deze al 10 centimeter ontsloten is. Dit wordt ook wel toucheren genoemd. Er zijn verschillende soorten ontsluitingsweeën.

1. Buikweeën

Buikweeën komen het meest voor. Hierbij wordt je hele baarmoeder heel hard en voel je kramp in je buik. Je kunt buikweeën opvangen door je zo goed mogelijk te ontspannen, een warme kruik op je buik te leggen of ademhalingsoefeningen te doen die je tijdens zwangerschapsturnen of een zwangerschapscursus hebt geleerd.

2. Rugweeën

Bij rugweeën straalt de pijn het meest uit naar je rug. Ook hier helpen warmte en een goede houding de pijn te verlichten. Het kan ook helpen wanneer je partner tegendruk geeft.

3. Beenweeën

Bij beenweeën voel je de pijn vooral in je bovenbenen. De meeste vrouwen vinden dit nare weeën, omdat je de pijn moeilijk kunt opvangen. Vraag aan je partner of hij je bovenbenen stevig wil masseren, dat kan helpen om de pijn op te vangen. Soms voel je de pijn niet op één plek, maar op meerdere plaatsen.

Weeënstorm

Ervaar je in 10 minuten tijd 6 of meer weeën? Dan is er sprake van een weeënstorm. Een weeënstorm kan ervoor zorgen dat je ontsluiting van 10 cm in een korte tijd is bereikt.

Persweeën

Persweeën voelen aan als een golf die steeds groter en sterker wordt. De meeste vrouwen omschrijven bij een perswee dat ze het gevoel hebben dat ze naar het toilet moeten. Deze golf gebruik je om te persen en uiteindelijk om je kind op de wereld te zetten.

Naweeën

Na de bevalling zorgen naweeën ervoor dat de baarmoeder zich samentrekt en weer krimpt tot normale grootte. Deze naweeën zijn te vergelijken met intense buikkrampen. Na een tweede of derde bevalling zijn er meer naweeën nodig om de originele grootte van de baarmoeder te bereiken, omdat de spieren in de buik na elke bevalling wat slapper worden. 

Bronnen: 
https://OudersvanNu.nl 
https://hetverloskundigcentrum.nl 


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram