Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?

minimi_zwangerschap_buikpijn_maandstonden.jpg

dossier

Proberen jullie zwanger te worden? Dan wil je natuurlijk bij elke poging zo snel mogelijk weten of het gelukt is. Voor een zwangerschapstest wacht je idealiter tot de dag dat je ongesteld zou moeten worden, maar zijn er ook tekenen die al vroeger op een zwangerschap wijzen?


Lees ook: Wat als je zwangerschapstest een licht streepje toont?

Wanneer komen de eerste zwangerschapssymptomen?

Sommige vrouwen zeggen dat ze al een paar dagen na het vrijen voelden dat ze zwanger waren. Ze spreken van een voorgevoel, gevoelige of pijnlijke borsten, een trekkend of zwaar gevoel in de onderbuik en eventueel al misselijkheid of vermoeidheid. Nu, in realiteit is het zwangerschapshormoon beta-hCG verantwoordelijk voor de allereerste symptomen van een zwangerschap, en dat hormoon wordt pas afgescheiden wanneer de eicel zich nestelt in de baarmoederwand. Die innesteling vindt plaats tussen 6 en 10 dagen na de bevruchting. Eigenlijk kunnen de allereerste zwangerschapsverschijnselen dus 1 week tot 10 dagen na het vrijen optreden.

Lees ook: hCG: Welke waarden wijzen op een (gezonde) zwangerschap?

Speciale, vroege zwangerschapstests kunnen lagere hCG-waardes in je urine meten, waardoor je al voor de NOD (Niet Ongesteldheids Dag) een indicatie kan krijgen of je zwanger bent, maar het wordt wel aangeraden om daarna alsnog een tweede keer te testen op de dag dat je overtijd bent, of daarna. Het blijft echter wel het meest betrouwbaar om pas een test uit te voeren op de dag dat je regels zouden moeten komen, aangezien er nog een heleboel dingen kunnen veranderen in je lichaam waardoor de prille zwangerschap niet doorzet.

Lees ook: Zwangerschapsverlies: hoe kan je een miskraam herkennen?

Wat zijn vroege symptomen van een zwangerschap?

Vroege zwangerschapssymptomen zoals gespannen borsten, pijn of een zwaar gevoel in de onderbuik, darmproblemen, hoofdpijn, misselijkheid, veranderingen in eetlust, enz. zijn allemaal tekenen dat de baby zich heeft ingenesteld en dat een groot avontuur begint… maar anderzijds kunnen diezelfde symptomen ook de komst van je menstruatie aankondigen of wijzen op een ziekte. Vertrouw dus nooit op deze symptomen alleen om te concluderen dat je zwanger bent. Zelfs overtijd gaan, is geen garantie. Alleen een urine- en/of bloedonderzoek kan bevestigen dat een zwangerschap is begonnen.

Maar… Als je eicel effectief bevrucht is, bereidt je lichaam zich al voor om je toekomstige baby te verwelkomen. En er zijn een paar aanwijzingen die daarop kunnen wijzen.

Lichaamstemperatuur en het begin van de zwangerschap

Op voorwaarde dat je je temperatuurcurve volgens de regels van de kunst hebt genomen - d.w.z. een dagelijkse meting met dezelfde thermometer, op hetzelfde tijdstip, vóór het opstaan - kan een basale temperatuur (laagste temperatuur in rust) die aan het einde van de cyclus hoog blijft, wijzen op het begin van een zwangerschap. Dit komt doordat je temperatuur na de ovulatie stijgt, tijdens de luteale fase (tussen 12 en 14 dagen) in een "hoog plateau" blijft en dan vlak voor de menstruatie daalt. Als je deze temperatuurdaling niet opmerkt vlak voor de verwachte menstruatie, kan dit een vroeg teken van zwangerschap zijn, zelfs voordat je symptomen voelt.

Wees je ervan bewust dat een hoge lichaamstemperatuur verband kan houden met andere factoren, zoals een infectie, stress of een eenvoudige stijging van de buitentemperatuur.

De symptomen van een innesteling

Tijdens de innesteling, die plaatsvindt tussen 6 en 10 dagen na de bevruchting (doorgaans rond de 8e of 9e dag na de bevruchting), hebben sommige vrouwen last van licht bloedverlies - of spotting - dat niet aanhoudt of in hevigheid toeneemt. Dit lichte bloedverlies is te wijten aan de innesteling van de eicel in de baarmoeder, waardoor kleine bloedvaatjes scheuren. Door de vorming van de slijmprop in de baarmoederhals kan dan wat bloed vermengd met baarmoederhalsslijm vrijkomen. Deze innestelings- of innestelingsbloeding treedt op vóór de verwachte datum van de volgende menstruatie en is bruin- of rozig van kleur.

Lees ook: Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen

Ten slotte hebben sommige vrouwen tijdens de innesteling een gevoel van trekken, tintelen of knijpen, of zelfs lichte pijn in de onderbuik. Enkelen spreken zelfs van kleine elektrische schokjes, voelbaar in de vagina en uitstralend naar de onderbuik. Tot op heden is er echter geen bewijs dat deze sensaties daadwerkelijk verband houden met de innesteling van de eicel in de baarmoederwand.

De positie van de baarmoederhals

Sommigen zijn van mening dat een hoge en zachte baarmoederhals erop kan wijzen dat je zwanger bent, maar die methode is verre van betrouwbaar. Enerzijds omdat de baarmoederhals in werkelijkheid niet echt een opmerkelijk veel van plaats verandert tijdens een menstruatiecyclus, en anderzijds omdat dit een perfecte kennis van de anatomie ervan veronderstelt. Je zou dus bijna dagelijks je baarmoederhals moeten aanraken, gedurende verschillende cycli, om veranderingen te kunnen opmerken die voldoende significant zijn om de juiste conclusies te kunnen trekken. Alleen een gynaecologisch onderzoek kan duidelijkheid brengen.

Lees ook: Hoe weet je of je zwanger bent van een tweeling?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram