‘Zin in zeep?!’ Alles over de pica-eetstoornis tijdens de zwangerschap

getty_zeep_pica_ruiken_2023.jpg

dossier

Zwanger zijn doet wat met een vrouw… Zo zijn er mama to be’s die plots een immens verlangen ervaren om dingen te eten die helemaal niet eetbaar zijn. Krijt, natte aarde, klei of zeep bijvoorbeeld. Bizar? Zeker. Veel voorkomend? Nee. Al heeft het ding wel een naam: de pica-eetstoornis.

Wat is het Pica-syndroom precies?

Pica is een eetstoornis waarbij – naast het normale voedingspatroon - regelmatig zaken worden geconsumeerd die geen voedsel zijn. Klei, zand, krijt, aarde, zeep, ongekookte rijst en witte azijn bijvoorbeeld. Er bestaat ook nog zoiets als pagofagie, dat is de onweerstaanbare drang om ijs, ijsblokjes of bevroren voedsel te eten.

De aandoening kan bij iedereen opduiken, op eender welke leeftijd. Al wordt er officieel pas van pica gesproken vanaf een leeftijd van twee jaar, aangezien jongere kindjes wel vaker oneetbare dingen in hun mond steken.

Bij zwangere vrouwen kan pica opduiken in elk stadium van de zwangerschap. Meestal verdwijnt het weer na de bevalling.

Lees ook: "Ik ben bang dat ik mijn kind iets aandoe"

Wat veroorzaakt pica?

Net als bij cravings of zwangerschapsgoestingskes is de oorsprong van deze dwangneuroses moeilijk te achterhalen. In een studie, gepubliceerd in het American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, werd geopperd dat onder andere honger, tekorten aan micronutriënten zoals ijzer of calcium, maag-darmstoornissen en verhoogde blootstelling aan of gevoeligheid voor ziekteverwekkers en toxines aan de basis kunnen liggen. Ook cultuur speelt een rol. In Afrika eten sommige zwangere vrouwen bijvoorbeeld klei om zwangerschapsgerelateerde hypersalivatie (overmatige aanmaak van speeksel) te behandelen en de buik inwendig te ‘reinigen’. Hormonale stoornissen die de smaak en reuk beïnvloeden kunnen er volgens de onderzoekers ook wat mee te maken hebben, al is niet duidelijk op welke manier.

Is pica gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Het eten van klei, wasproduct, aarde of voorwerpen van metaal, plastic enzovoort kan leiden tot een darmobstructie, vergiftiging, vergiftiging door zware metalen (lood), of overdracht van parasieten. Bovendien kan het zijn dat de geconsumeerde stoffen - aarde of klei bijvoorbeeld - de opname van bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer belemmeren.

Hoewel iemand met pica zich overweldigd kan voelen door de plotse vreemde eetdrang en ook vaak beschaamd is, is het dus toch belangrijk om erover te spreken met een zorgverlener.

In 2019 zette de film Swallow het pica-syndroom bij zwangerschap in de kijker.

https://youtu.be/auVZKcxV7XQ

Enkele anonieme getuigenissen:

Marie: “Ik ben 27 weken zwanger. De laatste twee weken snak ik naar zeep en Soupline. Ik kan me nauwelijks beheersen, en van zodra ik die producten ruik, word ik gek en krijg ik ze niet meer uit mijn hoofd.”

Anaïs: Ik heb het vooral voor zeep van Dove. De geur… Ik wil de zeep gewoon opeten, ik kan het niet anders uitleggen. Ik heb ook altijd een flacon mee als ik op stap ga.”

Sophie: "Ik ben echt verslaafd aan ijsblokjes eten. Verslaafd! In die mate dat ik zelfs begin te huilen als ik er geen meer heb.

Lees ook:
Waarom word je vergeetachtig tijdens de zwangerschap?
Alles over zwangerschapskwaaltjes


Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram