Tweelingen steeds vroeger geboren
nieuws
Tweelingen worden steeds vroeger geboren, maar hebben ook steeds betere overlevingskansen. Dit komt onder meer door steeds betere controlemogelijkheden en omdat risico zwangerschappen beter worden herkend. Met keizersneden kunnen gynaecologen makkelijker ingrijpen en kinderartsen/neonatologen zijn beter geworden in de opvang van te vroeg geboren kinderen.
Deze te vroeg geboren kinderen zijn ook steeds lichter van gewicht. Opvallend is echter dat tweelingen die het “goed” doen en na de 32e week geboren worden, steeds zwaarder worden. Een en ander blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC), de Katholieke Universiteit Leuven en de Vrije Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met het Belgische Oost-Vlaams Meerlingenregister (bijgehouden sinds 1964) en het Nederlandse Tweelingen Register (gestart in 1987).
Met gegevens van meer dan 6.000 Belgische en bijna 15.000 Nederlandse levend geboren tweelingparen is onderzocht hoe de zwangerschapsduur en geboortegewichten van tweelingen de afgelopen jaren zijn veranderd.
Sinds 1964 is de gemiddelde zwangerschapsduur van tweelingen 10 dagen korter geworden. Wat geboortegewicht betreft, zijn de tweelingen die zeer prematuur geboren worden (voor de 32ste week) in gewicht afgenomen. Waarschijnlijk heeft het te maken met betere en intensievere controles van tweelingzwangerschappen. Daardoor worden risico-tweelingen vroeger geboren, bijvoorbeeld door een keizersnede, omdat te vroeg geboren kinderen tegenwoordig betere overlevingskansen hebben.
Tweelingen geboren na de 32ste week zijn juist in gewicht toegenomen. Hoogst waarschijnlijk is deze toename in geboortegewicht de reden dat de kinderen spontaan eerder worden geboren. Immers, omdat de ongeboren kinderen zwaarder worden, moet de baarmoeder meer uitzetten en is er een grotere kans dat de baring daarom eerder begint.
Deze resultaten bevestigen buitenlands onderzoek, maar nu is ook voor het eerst gekeken naar verschillen tussen een- en twee-eiige tweelingen. Hoewel eeneiige tweelingen nog een kortere zwangerschapsduur en een lager geboortegewicht hebben dan twee-eiige, is de trend voor beide hetzelfde. Deze trend is ook hetzelfde voor de Nederlandse en Belgische tweelingen.
De gevonden trends kunnen niet eenduidig verklaard worden door een toename in vruchtbaarheidsbehandelingen, een toename van keizersnedes of hogere leeftijd van de moeder.
Toch blijft het zo dat te vroeg geboren kinderen minder kansen hebben dan kinderen die “op tijd” geboren worden. De kans op vroeggeboorte bij tweelingzwangerschappen is ook duidelijk hoger dan bij eenlingzwangerschappen. Daarom moeten we blijven stimuleren dat vrouwen op jongere leeftijd zwanger worden (met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op een tweeling toe) en moet bij vruchtbaarheidsbehandelingen (zoals IVF) gestreefd blijven worden naar het ontstaan van eenlingzwangerschappen.
De resultaten van deze studie onder meer dan 21.000 tweelingen worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Human Reproduction.
Lees ook: Tweelingen en andere meerlingen