- nieuwsDuurzaam en lokaal samenwerken voor een betere perinatale gezinsondersteuning
- dossier10 tekenen dat je bijna zal bevallen
- dossierListeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?
- nieuwsVeilig van start: vaccinatie tijdens de zwangerschap
- dossierWat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?
16 weken zwanger
dossier Tussen week vijftien en zeventien gebeurt bij een normaal verlopende zwangerschap de derde zwangerschapscontrole. Daarbij worden onder meer harttonen, bloeddruk en fundushoogte gecheckt. Bij een verhoogd risico op diabetes, zal ook een diabetestest worden uitgevoerd.
Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de derde zwangerschapscontrole?
Mama tijdens week 16
- Misschien voel je je kindje deze week voor de eerste keer bewegen. Bij een eerste zwangerschap zal dat waarschijnlijk pas rond de 18 à 20 weken zijn. Ook voor je partner is het meestal nog even wachten voor het voelen van de eerste bewegingen.
- Je vertoont nu ook uiterlijk tekenen van je zwangerschap. Misschien is je buik al boller worden, al ben je waarschijnlijk nog niet veel aangekomen. Je baarmoeder bevindt zich nu ongeveer halverwege je schaambeen en je navelstreng.
- Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam extra vocht aan. Bij sommige vrouwen is dat maar twee of drie liter, bij anderen kan dat veel meer zijn. Hierdoor kan je oedeem krijgen met opgezwollen handen, armen, voeten en enkels.
- Zwangere vrouwen zijn gevoeliger voor een blaasontsteking. Let op als je last krijgt van een branderig gevoel bij het plassen.
- Omdat je darmen onder invloed van het hormoon progesteron tijdens de zwangerschap trager werken, kan je al vroeg in de zwangerschap last krijgen van harde stoelgang en/of verstopping. Ook gebruik van ijzersupplementen kan verstopping voorkomen. Dit kan ook het krijgen van aambeien in de hand werken. Een moeilijke stoelgang maakt de aambeien bovendien pijnlijker.
- Huidproblemen zoals acne en eczeem kunnen nu de kop opsteken of verergeren.
- Je kan ook stilaan last krijgen van lage rugpijn en/of pijn in het bekken of bandenpijn doordat je baarmoeder groter wordt. Bespreek dat met je verloskundige of arts.
- Zwangere vrouwen hebben vaak een verstopte neus, ook al zijn ze niet verkouden of hebben ze geen allergie. Dat heeft te maken met hormonale veranderingen waardoor de slijmvliezen dikker worden. Ook is er meer bloedcirculatie waardoor de kleine bloedvaatjes in je neus wat opzwellen. Sommige vrouwen hebben hierdoor ook last van neusbloedingen. Het kan ook zijn dat je hierdoor gaat snurken.
- Indien je ouder bent dan 30 of wanneer je extra risico loopt, zal je tussen week 16 en 18 getest worden op diabetes.
Lees ook: 10 dingen die je moet weten over een blaasontsteking
Lees ook: Wat is ‘bandenpijn’ en wat kan je eraan doen?
Lees ook: Rugpijn tijdens de zwangerschap: dit kan je eraan doen
Je baby tijdens week 16
- De oorschelp is nu duidelijk te zien, maar deze bevat nog geen gehooropening. De foetus kan al wel geluiden van buiten horen. Vooral lage geluiden kunnen gehoord worden, hoge geluiden worden meer gedempt. Over enkele weken zal hij ook op jouw stem reageren.
- Alhoewel de oogleden gesloten zijn, kan de baby vanaf nu licht en donker onderscheiden. De neurale circuits moeten nog wel verder rijpen om al zintuigelijke reacties te hebben.
- Ook de smaakorganen beginnen vanaf deze maand te functioneren. Je baby kan zelfs de smaak van het vruchtwater herkennen.
- De baby kan de mond openen en begint met het oefenen van de longen. Ademhalen kan hij niet, maar hij begint wel de ademhalingsbeweging te oefenen. Dat doet hij door vruchtwater in zijn longen te zuigen en er daarna weer uit te persen. Dit is ongevaarlijk, want de foetus ontvangt zuurstof uit de placenta.
- De foetus beweegt zich nu iets krachtiger en kan steeds meer complexe bewegingen maken. Hij ontwikkelt rond deze tijd ook een zuigreflex. Hij zuigt op zijn duim of handje.
- Handlijnen zijn zichtbaar geworden. De vingertjes hebben zich nu zo ver ontwikkeld dat de unieke vingerafdruk van je kindje gevormd is.
- De uitwendige geslachtsorganen zijn met een echo te zien en maken het mogelijk om te zeggen of het om een jongen of een meisje gaat.