32 weken zwanger

In dit artikel
32 weken zwanger

dossier

Als je baby volgende week geboren zou worden, zou hij het waarschijnlijk halen zonder medische ingrepen. Natuurlijk is het veel beter dat hij nog een paar weken goed doorgroeit. In de komende weken wordt hij nog ongeveer twee keer zo zwaar als nu.

Vanaf nu zal jij normaal wekelijks voor controle bij de gynaecoloog of je verloskundige moeten komen.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de zesde zwangerschapscontrole?

Mama tijdens week 32

  • Het is aan alles te merken dat de baarmoeder nog steeds groter wordt. Die staat nu ongeveer halverwege tussen de navel en het borstbeen. Vanaf het schaambeen gerekend is het ongeveer 29 cm. Het wordt ook steeds voller in je buik. Je voelt de teentjes of elleboogjes van je baby waarschijnlijk prikken in je ribben. Probeer op je zij te liggen of van positie te veranderen om je foetus te laten bewegen. Vanaf nu zal je de baby geleidelijk minder voelen bewegen.
  • Jij moet wel regelmatig blijven bewegen. Dat kan helpen tegen een aantal zwangerschapskwaaltjes, zoals vocht vasthouden, duizeligheid, verstopping… Veel zwangere vrouwen houden vocht vast. Dit kan vervelend zijn maar het kan niet zo veel kwaad. Zorg er in ieder geval voor dat je kleding of schoenen niet knellen. Met je benen omhoog liggen of een koel bad kan soms helpen.
  • Door de groeiende druk op de bekkenbodem kunnen je bekkenbodemspieren verzwakken. Hierdoor kan je na de bevalling stressincontinentie krijgen. Dit is het moeilijk kunnen ophouden van de urine bij inspanningen, niezen of lachen. Deze klachten zijn te voorkomen door dagelijks de bekkenbodem te oefenen, zowel tijdens als na de zwangerschap. De oefeningen kan je aanleren bij een kinesist.

Lees ook: Zo kan je je lichaam fysiek voorbereiden op de bevalling

  • Je hebt een verhoogde kans op het carpale tunnel syndroom. Dit zorgt ervoor dat je tintelingen of pijn in je hand en vingers voelt. Deze pijn kan zelfs uitstralen tot de arm of schouder. Het kan moeilijker zijn om je vingers goed te bewegen omdat uw handen minder gevoelig zijn. Omdat de klachten na de zwangerschap over het algemeen vanzelf verdwijnen, wordt er meestal geen behandeling gestart.
  • Het lijkt wel of je stem is veranderd. Ineens klinkt ze harder en metaal-achtig. Dat komt doordat je buis van Eustachius wijder is, dat is de verbinding tussen je middenoor en neuskeelholte.
  • Het wordt nu de hoogste tijd om kinderopvang te regelen. In sommige steden en regio’s zijn er wachtlijsten. Maak ook afspraken met familie of vrienden voor kinderopvang als je onverwacht naar het moederhuis moet vertrekken.
  • Denk ook al eens na over pijnbestrijding tijdens de bevalling. Wil je helemaal natuurlijk bevallen? Of wil je iets tegen de pijn als het te veel wordt? Bespreek dit vooraf met je vroedvrouw en/of gynaecoloog. Het doel van de pijnverdoving gedurende arbeid en bevalling is om het comfort van moeder te bevorderen, en in bepaalde gevallen de kans op een vlottere arbeid en bevalling te vergroten.

Lees ook: Carpaal tunnel syndroom tijdens zwangerschap

getty_zwanger_bodembekken_kine_oefening.jpg

Lees ook: Waarom zijn bekkenbodemspieroefeningen niet enkel belangrijk voor zwangere vrouwen?

Je baby tijdens week 32

De foetus is nu ongeveer 40 cm lang en weegt 1700-1900 gram. Qua gewicht is hij nu ongeveer halverwege.

  • Op de longen en de darmen na is de baby ‘helemaal af’. De longen blijven zich ontwikkelen tot vlak voor de geboorte. De darmen werken nu ook nog niet goed.
  • Je baby’s bijnieren hebben de grootte van die van een tiener. Ze scheiden gigantische hoeveelheden steroïde-achtige hormonen uit, waaronder cortisol. Cortisol is heel belangrijk, niet enkel voor het op gang brengen van de weeën als het zo ver is, maar ook voor de rijping van organen zoals de longen. Na de geboorte zullen de bijnieren opnieuw de afmetingen krijgen die normaal zijn voor de grootte van je baby.
  • De ogen beginnen te functioneren. Vanaf deze week werkt de pupilreflex (het groter en kleiner worden van de pupil). Als je in een fel verlichte kamer staat, zal de pupil iets kleiner worden en in het donker werkt dit andersom.
  • De donshaartjes waarmee de baby eerst was bedekt, zijn nu helemaal verdwenen. Hij kan al flink wat hoofdhaar hebben. Dit zegt weinig over hoe de hoeveelheid haar je kindje het uiteindelijk zal krijgen.
  • Vanaf week 32 zal de baby stilaan zijn definitieve ligging aannemen. In het algemeen zal de baby rond de 36ste week, dus 4 weken voor de uitgerekende datum, de definitieve ligging hebben aangenomen. In meer dan 95 procent van de gevallen ligt het kind met het hoofdje naar beneden in de zogenaamde achterhoofdligging. Daarbij ligt de baby met de voeten opgekruld en het achterhoofd naar beneden. Dat is de ideale houding voor een vaginale bevalling. In deze houding kan het hoofd van de baby zich aanpassen aan de vorm van jouw bekken. Als het hoofd van de baby tijdens de bevalling vlot geboren wordt, volgt de rest meestal vanzelf. Soms ligt het kind in stuitligging. Een andere mogelijkheid is nog dat het kind dwars ligt, dit komt zelden voor.

Lees ook: Wat is een stuitligging en is het gevaarlijk?

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram