Gerelateerde artikels
Met mijn baby naar het zwembad
In dit artikel
Met mijn baby naar het zwembad
dossier
Vanaf de tweede week zou je eigenlijk al kunnen gaan zwemmen met je baby, maar dan moet de watertemperatuur wel 37°C bedragen, en in veel gevallen is het water maar zo’n 30 graden. Daarvoor moet je kindje minstens drie maanden oud zijn. De Hoge Gezondheidsraad raadt echter aan om te wachten tot je baby 1 jaar oud is, omdat de temperatuur van het water en de lucht in een zwembad vrij hoog zijn, wat de groei van micro-organismen bevordert. Ze zouden ook nog te kwetsbaar zijn om met chloorwater in contact te komen.
Of je al dan niet wacht tot die eerste verjaardag, kies je uiteraard zelf. Wij hebben alvast enkele tips voor als het zover is.
Veiligheid
Het is belangrijk om nooit in of uit het water te gaan terwijl je je baby vasthoudt. Vraag aan de badmeester -of een medewaterrat- of hij je baby even kan overnemen op dat moment. Blijf ook constant bij je kindje, zelfs als hij in een opblaasband of zwemzitje zit.
Zwembandjes (of ‘zwemvleugels’) die rond de bovenarm zitten, kunnen pas als de baby al iets meer vertrouwd is met water, ongeveer als hij anderhalf à twee jaar oud is. Dat hangt ook af van het gewicht en de grootte van je kindje. Er bestaan verschillende bandjes voor verschillende leeftijden en gewichtsklasses. Een zwemvestje in schuim gebruik je beter niet te vroeg. Zoiets is ideaal voor als hij al goed zelfstandig in het water kan bewegen en als hij leert zwemmen. Dat kan vanaf ongeveer 4 jaar.
Hoe lang mag een baby in het water blijven?
Het is afhankelijk van de leeftijd van je kindje, maar in het algemeen is een halfuurtje in het zwembad zeker voldoende. Let vooral goed op eventuele blauwe lipjes, blauwe nageltjes of rillingen. Als dit het geval is, ga dan uit het water en warm je baby op.
Wacht met je baby helemaal aan te kleden tot je zelf volledig aangekleed bent. Doe de kleertjes pas aan vlak voor je naar buiten gaat, want in de kleedkamerruimte kan het best warm zijn. Denk trouwens op voorhand goed na over jullie outfits. Easy does it.
Wanneer mag een baby niet gaan zwemmen?
Is je baby niet in topvorm? Zwaar verkouden, koorts, diarree of een oog- of oorontsteking? Dan neem je hem best niet mee naar het zwembad.
Voor of vlak na het zwemmen is het ook afgeraden om je baby een ‘zware’ maaltijd te geven. Fruitpap geef je bijvoorbeeld ook beter ten laatste twee uur voor vertrek.
Moet een baby een luier dragen in het water?
Je doet je kindje best wel iets aan, want ontlasting moet natuurlijk tegengehouden worden. Een wegwerp-zwempamper bijvoorbeeld, al bestaan er ook wasbare zwemluiers, die zijn beter voor het milieu.
Mogen baby’s onder de douche na het zwemmen?
De waterstralen van een douche zijn te hard voor baby’s. Droog je kindje goed af en smeer hem in met olie. Bij thuiskomst kan je het zwembadwater van je baby afspoelen in een lekker warm badje.
Bronnen: