Veilig zwemmen met kinderen: welke hulpmiddelen gebruiken?

nieuws Zwemhulpmiddelen helpen kinderen die nog niet goed kunnen zwemmen om te blijven drijven. Het is geen middel waarmee u verdrinking kunt voorkomen. Daarvoor zijn alleen reddingsvesten geschikt. Ook als u een veilig zwemhulpmiddel gebruikt, geldt: laat uw kind niet alleen in het water. Blijf altijd in de buurt.

Tips
• Gebruik een zwemhulpmiddel alleen voor de gewichtsklasse en/ of de lengte die op de verpakking staat aangegeven. Koop ze niet op de groei, want dan is het drijfvermogen niet gegarandeerd.
• Koop alleen opblaasbare zwemhulpmiddelen met veiligheidsventielen. Let erop dat de ventielen bij het gebruik goed gesloten en ingedrukt zijn.
• Controleer voor het gebruik het drijfvermogen in het water.
• Laat uw kind in zee of in open water met stroming geen zwemvleugels of andere opblaasbare hulpmiddelen dragen of blijf er bij. Een kind dat even contact met de bodem verliest, kan eenvoudig meegevoerd worden door wind en stroming.
• Laat na gebruik het zwemhulpmiddel nooit helemaal leeg lopen. Bewaar ze het liefst opgerold. Zo voorkomt u vouwscheuren. Bovendien gaan de binnenkanten niet aan elkaar plakken.
• Gebruik een zwemhulpmiddel nooit in combinatie met een wegwerpluier. Een luier houdt lucht vast. Hierdoor komen de billen boven water komen en raakt het hoofd in het water. Laat uw kind zonder luier in het water of gebruik een speciale zwemluier.

Zwemvleugels
Doe uw kind zwemvleugels om. Dit zijn opblaasbare of schuimrubber bandjes die u om de armen van uw kind doet, zodat hij of zij blijft drijven. Doordat uw kind deze zwemvleugels om de bovenarm draagt, kan hij of zij het hoofd beter boven water houden. Gebruik opblaasbare vleugeltjes met meerdere luchtkamers. Let erop dat er veiligheidsventielen in zitten. Als het vleugeltje lek raakt, dan is er nog drijfvermogen over.
Doe ze om de bovenarm van uw kind, dicht bij de oksels en blaas ze vervolgens op. Doe af en toe de bandjes eens af en ondersteun uw kind goed. Zo voelt het ook hoe het is om in het water te drijven en bewegen zonder de bandjes. Het lijken tegenstrijdige adviezen die we hier geven, maar het is voor uw kind goed om te voelen wat het verschil is tussen drijven in het water met en zonder bandjes. Als uw kind een keer in het water valt zonder bandjes, dan is hierdoor ook de kans kleiner dat hij of zij in paniek raakt.


Kurken
Tijdens de zwemles wordt vaak gebruik gemaakt van zogenaamde kurken. Dit zijn drijvers van schuim of plastic die een kind met een band om de heupen draagt. Voor zwemlessen zijn ze prima geschikt, maar buiten de zwemles raden wij ze af. Het is veiliger om zwemvleugels te gebruiken omdat deze hoger op het lichaam worden gedragen, zodat het hoofd makkelijker boven water blijft.

Zwemband
Dit is een opblaasbare band die om het middel wordt gedragen. Het is speelgoed en geen zwemhulpmiddel, gebruik dus alleen een zwemband als uw kind goed kan zwemmen. Een kind kan namelijk makkelijk uit deze zwemband glijden. Ook kan het gebeuren dat de zwemband zo strak om het lichaam zit, dat kinderen (én volwassenen!) in de zwemband blijven hangen en niet meer rechtop kunnen komen wanneer ze op de kop in het water hangen. Kan uw kind nog niet goed zwemmen? Gebruik de zwemband dan altijd in combinatie met zwemvleugels.

Zwemzitje
Een zwemzitje is een opblaasbare band met een zitje waarin uw kind kan zitten. Het is vooral bedoeld om kleine kinderen aan water te laten wennen. Er zijn ongevallen bekend waarbij de zwemzitjes zijn gekanteld, blijf dus altijd bij uw kind. Let er bij het eerste gebruik goed op dat het zitje niet kan kantelen als u er tegen duwt.

Zwempakje met drijvers en drijvende kraag
Voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar zijn er zwempakken met drijfvermogen op de rug en de borst en een drijvende kraag. Consument en Veiligheid raadt het gebruik van zo'n zwempakje aan voor kinderen ouder dan 2 jaar die niet kunnen zwemmen. Het drijfvermogen van het pakje zit hoog, zodat het kind verticaal in het water drijft als het niets doet. Het kind moet wel zelfstandig het hoofd boven water houden. Een voordeel van dit pakje is dat jonge kinderen het zwempakje niet zelf uit kunnen trekken en dat het niet lek kan of kan leeglopen. Let bij aanschaf goed op de leeftijds- en gewichtscategorie, de drijvende kraag en dat de drijvers niet te veel kunnen verplaatsen. Het zwempak is geen reddingsvest, dus zoals bij alle zwemhulpmiddelen geldt ook hier: blijf in de buurt van uw kind.

Piepschuim dobber
De piepschuim dobber wordt met klittenband om de nek van een kind vastgemaakt. De dobber heeft zoveel drijfvermogen dat een kind, als het in de problemen is, onder het wateroppervlak blijft drijven en niet naar de bodem zakt. De felle kleuren van de dobber zorgen ervoor dat een kind snel te traceren is. Deze dobber is gemaakt voor het gebruik bij zwemlessen. Gebruik hem daarom niet buiten de zwemles.
Het lijkt een zwemhulpmiddel, maar dat is het niet. De dobber dient alleen ter alarmering. Het gevaar bestaat dat ouders hun kind eerder alleen laten in het water als het een dobber draagt.
Kinderen kunnen met de dobber achter iets blijven haken. Het touwtje van de dobber schiet dan wel los, maar er blijft een vrij grote stop aan het touwtje zitten. Uw kind zou daarmee alsnog ergens achter kunnen blijven haken en vast komen te zitten.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram