allergie

Heeft mijn kind astma?

Heeft mijn kind astma?
dossier 3/06/2020

Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen en het percentage kinderen met astma neemt toe. Probleem is dat astma, zeker bij jonge kinderen, moeilijk met zekerheid is vast te stellen.

lees meer »

Allergisch voor walnoot? Mag je dan andere noten eten?

nieuws 28/02/2020

Als je allergisch bent voor walnoten, dan is de kans groot dat je ook allergisch bent voor andere noten en voor pinda’s (al zijn dat geen noten maar peulvruchten). Vaak wordt dan ook de raad gegeven om alle noten en pinda’s te vermijden. Dat is echter niet altijd nodig.

lees meer »

Waar komt de kattenallergie vandaan?

nieuws 21/01/2021

Veel mensen moeten noodgedwongen uit de buurt van katten blijven wegens een allergie. Onderzoekers van de Australische University of Queensland menen nu een beter zicht te hebben op de historische oorsprong van de kattenallergie, na onderzoek op halfaapjes die gif kunnen produceren.

lees meer »

Hoopvol nieuws voor mensen met een allergie voor pindanoten

nieuws 5/12/2019

We zijn dol op pindakaas, maar voor de geschatte 1,8 miljoen kinderen wereldwijd met een allergie ervoor kan een pinda een kwestie van leven of dood zijn. Uit een onderzoek van Stanford Universiteit blijkt nu dat een bepaalde injectie zo’n pinda-allergie twee tot zes weken zou kunnen omkeren.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Voedingscentrum lanceert de ingrediëntenchecker

nieuws 2/10/2019

Mag je geen gluten of noten? Of wil je letten op toegevoegd suiker of palmolie? Voor iedereen die op een ingrediënt moet of wilt letten lanceert het Nederlandse Voedingscentrum een uniek hulpmiddel: de ingrediëntenchecker.

lees meer »

Zo maak je je slaapkamer allergie proof

nieuws 19/08/2019

Laat je nachtrust niet bederven omdat je moet snotteren en niezen. Enkele kleine aanpassingen in je slaapkamer, huis en in je slaaproutine volstaan om de allergenen die je parten spelen te vernietigen.

lees meer »

Immunotherapie bij insectenallergie

Immunotherapie bij insectenallergie
dossier 21/06/2019

Een immunotherapie houdt in dat men het afweersysteem minder gevoelig maakt door de stof waarvoor iemand allergisch is, in toenemende hoeveelheden toe te dienen zodat het immuunsysteem daarop gaat reageren.

lees meer »

Het stuifmeelseizoen van grassen is bezig

nieuws 7/06/2019

Het nationaal surveillancenetwerk van Sciensano kondigt het begin van het graspollenseizoen aan. Sinds enige tijd nemen de concentraties geleidelijk aan toe, wat het begin van de belangrijkste allergieverwekkende golf van het jaar voorspelt.

lees meer »

Wat is een anafylactische shock?

Wat is een anafylactische shock?
dossier 25/05/2020

Sommige mensen reageren allergisch op bepaalde stoffen. Soms kan die reactie zo hevig zijn dat ze zelfs levensbedreigend is. In dat geval spreekt men van anafylaxie.

lees meer »

Mag je vliegen met een pinda- of notenallergie?

nieuws 20/08/2019

Pinda’s in een vliegtuig vormen een gezondheidsrisico voor mensen met een notenallergie. Het serveren van een zakje pinda’s als snack tijdens een vlucht kan voor iemand met een pinda-allergie verstrekkende gevolgen hebben.

lees meer »

Mag iemand met allergie niet worden ingeënt?

nieuws 26/03/2019

Een allergische reactie is een overdreven sterke afweerreactie van ons lichaam op stoffen waar we mee in aanraking komen. De meeste allergische reacties veroorzaken alleen wat huiduitslag en/of jeuk. Ernstige allergische reacties (anafylactische reactie) door vaccinaties zijn zeer zeldzaam.

lees meer »

Eten zonder gluten

nieuws 11/04/2019

Er zijn tegenwoordig nogal wat mensen die bewust geen gluten meer eten. Ze zijn ervan overtuigd dat het goed is voor hun lijn en minder belastend voor hun spijsverteringsstelsel. Ze denken tout court dat ze zich beter zullen voelen en minder gezondheidsklachten zullen hebben.

lees meer »

Voedingsvezels mogelijk bruikbaar bij allergie

nieuws 3/01/2019

Niet-verteerbare voedingsvezels, zoals die onder meer in groente voorkomen, lijken behulpzaam te zijn voor mensen met een voedselallergie. Onderzoek aan het universitair medisch centrum UMC Utrecht wijst er op dat deze vezels het ontregelde afweersysteem sneller weer in balans brengen.

lees meer »

Voedselallergie bepaald door genen en omgevingsfactoren

nieuws 4/11/2018

Er zijn meerdere genen die de kans op voedselallergie vergroten, maar de omgeving speelt een belangrijke rol in het daadwerkelijk ontwikkelen van allergie. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Groningen over genetische factoren en omgevingsfactoren bij voedselallergie.

lees meer »

Huisstofmijt verergert astma

nieuws 9/11/2018

Een recente studie van ISERM (het Franse Instituut voor gezondheid en medisch onderzoek) heeft aangetoond dat ernstige astmapatiënten de huisstofmijt moeten vermijden, ongeacht ze er allergisch aan zijn of niet.

lees meer »

Zijn er meer allergieën dan vroeger?

nieuws 14/03/2019

Als je tegenwoordig op restaurant gaat, krijg je steeds vaker een lijst met allergenen toegestopt. En die lijst wordt almaar langer. Lijden mensen echt meer aan allergieën dan vroeger? En hoe komt dat?

lees meer »

Glutenvrije producten voor kinderen vaak niet gezond

nieuws 20/08/2019

‘Glutenvrij’ heeft vandaag onterecht een gezond imago. Veel glutenvrije alternatieven voor bijvoorbeeld brood en koekjes bevatten echter vaak meer vet, suiker en/of zout en minder vezels en eiwitten dan de gewone versie met gluten. Vaak zijn ze ook veel duurder.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram