chemische stoffen en medicatie

Sport en pil verzwakken bot

nieuws 3/07/2001

Jonge vrouwen die veel sport doen en de pil nemen hebben een lagere botdichtheid dan leeftijdsgenoten die sporten maar niet de pil nemen.

lees meer »

Nieuw erectiegeneesmiddel

nieuws 28/06/2001

Het Europese geneesmiddelenbureau heeft het licht op groen gezet voor een nieuw oraal erectiegeneesmiddel, apomorfine. Het geneesmiddel wordt momenteel al gebruikt tegen de ziekte van Parkinson.

lees meer »

Anti-rookpil niet combineren met anti-malariamiddel

nieuws 7/05/2001

Enkele weken geleden maakten we reeds melding van het feit dat het geneesmiddel Bupropion (merknaam Zyban®) dat wordt gebruikt om te stoppen met roken een epilepsie-aanval kan uitlokken en dus niet mag worden gebruikt door mensen met epilepsie.

lees meer »

Zonnebrandcrèmes uit de handel

nieuws 5/05/2001

In Denemarken zijn een aantal zonnebrandcrèmes uit de handel genomen nadat een Zwitserse studie had aangetoond dat bepaalde UV-filters mogelijk een gevaar voor de gezondheid zouden kunnen inhouden omdat ze een effect hebben dat vergelijkbaar is met dat van hormonen.

lees meer »

De pil voorkomt darmkanker

nieuws 27/04/2001

Vrouwen die de pil nemen worden tot 18% minder getroffen door colonkanker dan vrouwen die de pil niet nemen, zeggen Italiaanse onderzoekers. De studie analyseerde gegevens over vrouwen tussen 55 en 60 jaar die tussen 1960 en 1980 de pil namen.

lees meer »

Geneesmiddelen kunnen besmet zijn met Creuzfelt Jacob

nieuws 19/03/2001

In Engeland heeft de Medicines Controls Agency (MCA), een officiëel controleorgaan dat moet toezien op de kwaliteit van de geneesmiddelen, vastgesteld dat een 800-tal geneesmiddelen mogelijk een risico kunnen vormen voor de Ziekte van Creufelt Jacob, de ziekte die bij dieren BSE veroorzaakt.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Aspirine tegen hartziekte niet altijd aangewezen

nieuws 1/03/2001

Aspirine behoort sinds geruime tijd tot de standaardmedicatie van mensen met een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte. Volgens een recente studie in het gezaghebbende British Medical Journal (2001; 265-71.) is een dergelijke medicatie echter niet ten preventieven titel aan te raden

lees meer »

Tienermeisjes die de pil gebruiken roken meer

nieuws 13/02/2001

Tienermeisjes die de pil gebruiken roken gemiddeld meer dan hun leeftijdsgenoten die de pil niet gebruiken. Dat blijkt uit een studie van de Interuniversitaire Vereniging voor de Preventie van Hart- en Vaatziekten in Brussel.

lees meer »

Aspirine en niet vitamine E voorkomt hartaanval

nieuws 8/02/2001

Een lage dosis aspirine is de beste preventie tegen een hartaanval of een beroerte, zo blijkt uit een recente Italiaanse studie gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet (13 januari 2001). Eén aspirine per dag vermindert het risico op een hartaanval of beroerte met bijna de helft.

lees meer »

Overdreven gebruik van Rilatine bij kinderen

nieuws 8/02/2001

Methylphenidatum (Rilatine), een stimulans van het centrale zenuwstelsel, is in ons land vooral bekend als medicamenteuze therapie bij kinderen leidend aan het aandachtstekortsyndroom met hyperactiviteit, beter bekend als ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Dit geneesmiddel is in ons land onderworpen aan de wetgeving betreffende de verdovende middelen.

lees meer »

Vermageringspil doet ook cholesterol dalen

nieuws 14/01/2001

De vermageringspil orlistat (in België op de markt onder de merknaam Xenical) zou ook een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte. Dat blijkt uit enkele studies die onlangs werden voorgesteld op het jaarlijkse wetenschappelijke congres van de American Heart Association.

lees meer »

Foliumzuur

nieuws 1/10/2000

Drie op vier van de belangrijkste aangeboren defecten van de hersenen en de rug (met name neuraalbuisdefecten zoals een open ruggetje of spina bifida en een 'waterhoofd') kunnen worden voorkomen indien de vrouw in een heel vroeg stadium van haar zwangerschap voldoende foliumzuur inneemt.

lees meer »

Voorzichtig met vitamines

nieuws 1/09/2000

Het Amerikaanse Institute for Medicine heeft nieuwe aanbevelingen opgesteld over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, vitamine E en Selenium.

lees meer »

Antidepressiva tegen voortijdige zaadlozing

nieuws 1/09/2000

De nieuwe generatie antidepressiva (SSRI’s) zouden niet alleen helpen tegen depressies, maar ook tegen vroegtijdige zaadlozingen. Dat is althans de mening van de nederlandse psychiater Waldinger van het Leyenbergziekenhuis in Leiden die hierover onlangs een doctoraatsproefschrift verdedigde.

lees meer »

Planten : voedings- of geneesmiddel ?

nieuws 1/09/2000

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België heeft aan de overheid gevraagd om strenger te zijn in verband met een aantal planten die als voedingsmiddel in de handel gebracht mogen worden.

lees meer »

Opgepast met Chinese kruidenzalf

nieuws 1/09/2000

Sportlui die betrapt worden op doping gebaren dikwijls van kromme haas en beweren dat ze wellicht iets verkeerds gegeten hebben of misschien een verkeerd zalfje hebben gebruikt. Dat is niet altijd ten onrechte.

lees meer »

Hoge bloeddruk: goedkoopste pil is meestal best

nieuws 1/09/2000

Volgens een recente Zweedse studie (gepubliceerd in het gezaghebbende medische weekblad The Lancet, 20 november 99) maakt het weinig verschil uit wélke pil oudere mensen met hoge bloeddruk (hypertensie) krijgen, maar komt het er vooral op aan dat ze een voldoende dosis krijgen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram