ethiek

Plasma please!

nieuws 28/04/2015

Plasma is een veel minder gekende vorm van bloed geven, maar net zo levensreddend. Met plasma help je bijvoorbeeld mensen die veel bloed verloren hebben bij een medische urgentie, patiënten met stollingsstoornissen of pasgeboren baby’s met ernstige geelzucht.

lees meer »

Welke insecten zijn eetbaar?

Welke insecten zijn eetbaar?
nieuws 2/12/2014

Sinds kort zijn de eerste eetbare insecten ook bij ons in de supermarkt opgedoken. Hoewel het eten van andere geleedpotigen, zoals kreeften en garnalen, in West-Europa gebruikelijk is en deze als lekkernij worden gezien, is het eten van insecten nog eerder ongebruikelijk.

lees meer »

Europese dag van de Patiënten rechten

Europese dag van de Patiënten rechten
nieuws 18/04/2014

Laat u als patiënt bijstaan door een vertrouwenspersoon of een vertegenwoordiger. Bij het uitoefenen van uw rechten als patiënt hebt u het recht om u te laten bijstaan door een vertrouwenspersoon of een vertegenwoordiger.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Voor wie is DNA-paspoort nuttig?

nieuws 29/12/2013

Tien Europese onderzoeksinstituten hebben een Europese subsidie gekregen om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een ‘DNA-paspoort’ voor medische toepassingen.

lees meer »

Orgaandonatie en rijbewijs

nieuws 12/12/2011

In het Verenigd Koninkrijk moeten alle mensen die een rijbewijs aanvragen verplicht antwoorden op de vraag: "Wenst u uw organen af te staan in het geval u overlijdt ?"

lees meer »

6260 besneden vrouwen in België

nieuws 5/02/2011

Volgens een studie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde van Antwerpen schat dat in ons land 6.260 meisjes besneden zijn en 1975 het risico lopen om daar het slachtoffer van te worden.

lees meer »

Bedenkingen rond genetische testen

dossier 16/11/2006

Kerngezonde mensen kunnen via een genetische test te weten komen of ze een verhoogde kans hebben om een aandoening te ontwikkelen en/of door te geven aan hun kinderen. Niettemin roepen de mogelijkheden die deze genetische tests bieden vele vragen op.

lees meer »

Hoe gebeurt euthanasie?

dossier 18/01/2006

Getuige zijn van overlijden is voor de meeste mensen een beklijvende ervaring. Wanneer het om een euthanasie gaat, kunnen er ook veel emoties opgeroepen worden. Daarom is voldoende uitleg over wat er gaat gebeuren voor en tijdens de uitvoering van de euthanasie, heel belangrijk.

lees meer »

Prenatale diagnostiek: wanneer nodig?

dossier 12/10/2005

Dergelijk onderzoek wordt alleen uitgevoerd als iemand een verhoogde kans heeft op een kind met een aangeboren of erfelijke aandoening. Hoe groot dit risico is, hangt af van de aard van de afwijking.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram