Hoewel hierover bij heel wat scholen nog onduidelijkheid bestaat, valt de e-sigaret wel degelijk onder het wettelijk rookverbod op school. Een e-sigaret kan zowel nicotine als geen nicotine bevatten.
Bijna de helft (46 procent) van de mensen met een depressie rookt, 1,5 keer zoveel als in de algemene bevolking. Mensen met een depressie leven gemiddeld 7-11 jaar korter dan mensen zonder een depressie. Geschat wordt dat de helft van deze verhoogde sterfte is toe te schrijven aan de gevolgen van roken.
Op de handen van kinderen waarvan de ouders roken, is nicotine te vinden, zelfs als niemand in hun bijzijn rookt. Dat blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten gepubliceerd in het vakblad Tabacco Control.
Sinds vorig jaar mag in de meeste pretparken en dierentuinen in ons land niet meer gerookt worden in speelzones en wachtrijen. in de dierentuinen van Antwerpen en Plankendaal mag alleen nog in bepaalde rookzones gerookt worden.
De invoering van een rookverbod in de horeca, plus accijnsverhoging in combinatie met een mediacampagne hebben geleid tot een statistisch betekenisvolle daling van het aantal baby’s met een te laag geboortegewicht. Dit gold niet voor het aantal vroeggeboortes of overlijdens bij de geboorte (perinatale sterftes).
Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot is bevestigd. Verloren tanden of kiezen worden hiermee vervangen. Op het implantaat komt een kroon, brug of prothese. Nadat het implantaat is geplaatst, sluit het tandvlees er omheen.
Rokers jonger dan 50 jaar hebben een tot acht keer groter risico op een hartaanval dan niet rokers. Alle rokers hebben een verhoogd risico op een hartaanval, maar rokers jonger dan 50 jaar zijn het meest kwetsbaar.
Wie hulp zoekt bij een tabakoloog om te stoppen met roken, betaalt vanaf 1 januari 2017 enkel het remgeld. Voor lage inkomens en jongeren wordt het bijna gratis.
Passief roken is in Vlaanderen de belangrijkste milieufactor in huis voor het verlies van gezonde levensjaren. In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen nog elke dag in de tabaksrook. Hierdoor hebben ze meer kans om ziek te worden.
Van 14 tot 18 november 2016 organiseren VIGeZ, de Vlaamse Logo's, Zorg en Gezondheid en Kom op tegen Kanker de actieweek 'Gezond Binnen' opnieuw plaats: "Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!" De actieweek loopt samen met de campagne "Binnen roken is nooit oké" van Kom op tegen Kanker.
Goed nieuws voor ex-rokers: ze drinken minder alcohol dan rokers. Een Engels onderzoek legt een verband tussen deze twee gezondheidsbedreigende substanties. De studie toont aan dat wie in de week voorafgaand aan het onderzoek is gestopt met roken, minder alcohol drinkt.
Welke ervaringen hebben (ex)rokers met e-mental health programma’s of interventies via de smartphone ter ondersteuning bij het stoppen met roken? Dat is de vraag die centraal staat in een enquête van het Trimbos-instituut onder rokers en ex-rokers.
Vaders die roken, weten dat dat slecht is voor hun zwangere vrouw en hun kind. Alle reden om te stoppen, zegt driekwart van hen. Toch blijven de meeste vaders roken. De kans op longziekten en wiegendood is dan groter en deze kinderen krijgen niet de kans om rookvrij op te groeien.
Indien stoppen met roken tijdens de zwangerschap niet lukt met niet-medicamentueze middelen, zoals een psychologische begeleiding met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, kan je in overleg met je arts ook rookstopmedicatie gebruiken.
‘Roken blijft de overheersende risicofactor voor voortijdige sterfte in Europa, maar slechte voeding, overgewicht en obesitas, hypertensie, geringe lichaamsbeweging en buitensporig alcoholgebruik dragen eveneens substantieel bij.
Mensen krijgen na elke vijftien sigaretten die ze roken te maken met fouten in hun genetische code, wat op termijn tot kanker kan leiden. Dat blijkt uit een studie aan het Wellcome Trust Sanger Institute in het Britse Cambridgeshire.
Volgens een recente studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bij 10 000 personen tussen de 40 en 60 jaar oud, hebben verstokte rokers 55% meer beperkingen dan niet-rokers in deze leeftijdsgroep. Verstokte rooksters met deze leeftijd hebben 36% meer beperkingen dan niet-rooksters.
De schadelijke effecten van roken op de gezondheid zijn bekend. Maar wat is de jaarlijkse kost en winst van roken voor de samenleving? Op deze en andere vragen zocht de SOCOST-studie een antwoord. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Federaal Onderzoeksprogramma Drugs van Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).
Sinds de invoering van rookvrije horeca en verhoging van tabaksaccijns worden in Nederland minder kinderen geboren met een te laag geboortegewicht. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in samenwerking met onder andere het AMC, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.
Ter gelegenheid van de Werelddag zonder tabak op 31 mei, openen meerdere ziekenhuizen hun deuren voor een gratis test en advies voor rokers. U krijgt onder meer:
Nieuw onderzoek aan het American Center for Reproductive Medicine van Cleveland Clinic gepubliceerd in het vakblad European Urology toont aan dat roken een invloed heeft op de spermakwaliteit.
Bijna de helft van alle vrouwen (43 %) die tijdens de zwangerschap stopt met roken, begint binnen zes maanden na de bevalling opnieuw met roken. Na twee jaar zou 62 % opnieuw roken.
Roken tijdens de zwangerschap blijkt nog veel schadelijker dan gedacht. De schadelijke stoffen in sigaretten kunnen namelijk blijvende defecten in het DNA van baby’s veroorzaken. Dit kan leiden tot afwijkingen in het centrale zenuwstelsel en de longen, maar ook tot een gespleten gehemelte en hazenlip.
Het roken van een waterpijp is niet zonder risico’s. Een van de risico’s is het vrijkomen van koolmonoxide (CO). Zelfs bij éénmalig gebruik kan dit leiden tot koolmonoxidevergiftiging.
Roken verstoort het bacterieel evenwicht in onze mond. Dat zou niet alleen de kans op tandbederf in de hand werken, maar ook de kans op immuunziektes zoals de ziekte van Crohn kunnen vergroten. Dat meldt eoswetenschap.eu.
De verkoop van de e-sigaret met nicotine is sinds maart 2016 in België toegelaten. In een advies over de e-sigaret van oktober 2015 was de Hoge Gezondheidsraad van oordeel dat de e-sigaret een plaats kan krijgen in het tabaksontmoedigingsbeleid waarbij de hoofdfocus moet liggen op het terugdringen van roken van tabak.
Alle hulpmiddelen die mensen gebruiken om te stoppen met roken - zoals nicotinepleisters, nicotinetabletten, medicatie (varenicline of Champix) of een combinatie van nicotinetabletten en -pleisters - zijn even effectief. Belangrijkst is de vaste wil om te stoppen.
De verkoop van de e-sigaret met nicotine is voortaan toegelaten. Het koninklijk besluit betreffende het fabriceren en het in de handel brengen van elektronische sigaretten, is op 3 maart 2016 in het Belgisch Staatsblad verschenen. Het KB over de e-sigaret gaat in op 13 maart 2016.
Steeds meer landen verbieden roken in de auto, zeker in aanwezigheid van kinderen. Ook in ons land ijvert de Nationale Coalitie tegen Tabak voor een rookverbod, en er liggen een aantal wetsvoorstellen in het parlement om een dergelijk verbod in te voeren.