therapie

Ribbeldijen door de computer

nieuws 1/11/2001

Het is een fenomeen dat wereldwijd de kop opsteekt maar vooral bekend is in ... België. Door de nabijheid van computerkabelverbindingen wordt de onderhuidse vetlaag dunner.

lees meer »

Rookrimpels

nieuws 30/10/2001

Dat roken ongezond is weten we al langer. Onderzoek naar de vraag waarom iemand die rookt er sneller oud uitziet heeft vastgesteld dat mensen die (veel) roken een vale, ongezond lijkende huid hebben. Men heeft kunnen opmeten dat als men een sigaret opsteekt en inhaleert , de huidtemperatuur met ongeveer 1°Celcius daalt en dit gedurende ongeveer één uur.

lees meer »

Meningitis: vaccinatie

dossier 27/10/2001

Omwille van toenemende resistentie van meningokokken (en pneumokokken) tegen courante antibiotica wordt de preventieve aanpak steeds belangrijker.

lees meer »

Pesticiden en onvruchtbaarheid

nieuws 8/10/2001

Een nieuwe Franse studie voert nieuwe bewijzen aan voor het verband tussen blootstelling aan pesticiden en chemische oplosmiddelen en mannelijke onvruchtbaarheid.

lees meer »

Rauwe scheuten kunnen gevaarlijk zijn

nieuws 17/09/2001

Rauwe scheuten van bonen, kolen, soja, alfalfa en andere groenten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken door de aanwezigheid van bacteriën zoals salmonella en Escherichia coli.

lees meer »

Verstandig frituren

Verstandig frituren
dossier 13/09/2001

Een portie lekkere frietjes of kroketten! Af en toe kunnen we er echt niet aan weerstaan. Spijtig genoeg doen gefrituurde gerechten gemakkelijk de personenweegschaal aantikken omwille van hun hoge vetgehalte.

lees meer »

Cursus helper Rode Kruis

nieuws 7/09/2001

Vzw Vormingsinstituut Rode Kruis Vlaanderen start woensdag 26 september 2001 met een cursus levensbedreigende situaties in afdeling Borgerhout. De cursus stelt je in staat te handelen bij levensbedreigende situaties zoals hartstilstand, verstikking, brandwonden, …

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hoop voor blinden

nieuws 28/08/2001

Amerikaanse wetenschappers hebben microchips geïmplanteerd in de ogen van drie blinde mannen. Als dit experiment zou slagen betekent dat miljoenen blinden en slechtzienden weer zouden kunnen zien.

lees meer »

Kinderen en fruitsap

Kinderen en fruitsap
dossier 26/07/2001

Fruitsap wordt beschouwd als een gezonde, natuurlijke bron van voornamelijk vitaminen. Tenminste, wanneer het gaat om 100 % puur fruitsap en niet om vruchtennectars of -dranken die verkregen zijn door toevoeging van water en suiker aan vruchtensap.

lees meer »

PCB kan mentale vermogens aantasten

nieuws 25/06/2001

Voor het eerst hebben wetenschappers aangetoond dat mensen met hoge gehaltes PCB's (ten gevolge van de consumptie van vette vis die de PCB's opslaan in hun vetweefsel) in hun bloed meer leer- en geheugenproblemen hebben dan mensen met lage PCB-gehaltes.

lees meer »

Voorkom ongevallen met de grasmaaier

nieuws 19/06/2001

In de Verenigde Staten worden elk jaar meer dan 9.000 kinderen en tieners in een ziekenhuis opgenomen wegens een ongeval met een grasmaaier, zo blijkt uit een studie van de American Academy of Pediatrics (AAP). Vooral zitmaaiers blijken veel ongelukken te veroorzaken.

lees meer »

Babies vaccineren tijdens borstvoeding

nieuws 31/05/2001

Baby's die een vaccinatieprik krijgen terwijl hun moeder hen borstvoeding geeft, voelen minder pijn dan andere baby's, zo zeggen onderzoekers van de het kinderziekenhuis van McGill University in het Canadese Montreal.

lees meer »

Galblaasoperatie (cholecystectomie)

Galblaasoperatie (cholecystectomie)
dossier 17/05/2001

Vaak bevat de galblaas stenen of raakt ze geïnfecteerd, hetgeen het functioneren belemmert. Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen 35 en 55 jaar oud lopen meer risico.

lees meer »

Tandinfecties kunnen leiden tot hartproblemen

nieuws 16/05/2001

Bacteriële tandinfecties (zoals parodontitis) kunnen niet alleen een acute ontsteking van de hartspier (endocarditis) veroorzaken, maar ze kunnen op termijn ook leiden tot aderverkalking (arteriosclerose) en de vorming van bloedklontertjes (thromboemlische aandoeningen).

lees meer »

Geneesmiddelen kunnen besmet zijn met Creuzfelt Jacob

nieuws 19/03/2001

In Engeland heeft de Medicines Controls Agency (MCA), een officiëel controleorgaan dat moet toezien op de kwaliteit van de geneesmiddelen, vastgesteld dat een 800-tal geneesmiddelen mogelijk een risico kunnen vormen voor de Ziekte van Creufelt Jacob, de ziekte die bij dieren BSE veroorzaakt.

lees meer »

Magerzucht (ondergewicht)

Magerzucht (ondergewicht)
dossier 8/03/2001

Meestal lezen en horen we: overgewicht, obesitas, lijnen … Een aantal mensen wordt echter geconfronteerd met het omgekeerde probleem. Zij vinden zichzelf te mager, voelen zich daardoor niet goed in hun vel maar slagen er niet in gewicht bij te winnen.

lees meer »

Brandwonden: water, de rest komt later

Brandwonden: water, de rest komt later
dossier 1/03/2001

Door snel en correct te reageren, kan de omvang en de ernst van een brandwonde vaak sterk beperkt worden. Maar wat betekent dit concreet? Wat moet je doen, en vooral niet doen wanneer iemand zich verbrandt?

lees meer »

Voeding na gastroplastie

dossier 1/03/2001

Gastroplastie is een operatie waarbij een deel van de maag werd verwijderd. Bij gastroplastie is de ingenomen voedselhoeveelheid sterkt beperkt. Hierdoor is het mogelijk dat er voedseltekorten ontstaan.

lees meer »

Calciumtekort verhoogt risico op tandvleesontsteking

nieuws 22/02/2001

Calcium kan het optreden en de verdere ontwikkeling van ontstekingen van het tandvlees (parodontitis) afremmen. Dat blijkt uit een studie in het Amerikaanse Journal of Periodontology. Mannen en vrouwen die slechts de helft van de dagelijks aanbevolen calciuminname bereiken, hebben bijna dubbel zo vaak last van ontstoken tandvlees.

lees meer »

Geen overeenstemming over beste behandeling van prostaatkanker

nieuws 15/02/2001

Volgens een studie van het US Agency for Healthcare Research and Quality verschenen in The Journal of the American Medical Association bestaat er geen overeenstemming bij de Amerikaanse urologen en gespecialiseerde kankerradiologen over de beste behandeling van prostaatkanker.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram