verkoudheid

Hoe maak je deze 10 goede voornemens waar?

Hoe maak je deze 10 goede voornemens waar?
dossier 5/01/2021

Wil jij in 2021 vermageren, meer tijd besteden aan je gezin, of stoppen met roken? Het zijn intenties die ieder jaar opnieuw hoog in de ranking staan. Goede voornemens maken is ‘a piece of cake’, ze waarmaken is andere koek … Kies jouw werkpuntje en ga ervoor!

lees meer »

Hoe kan je een verkoudheid voorkomen?

nieuws 3/11/2020

Even niezen of iemand de hand schudden is al genoeg om een verkoudheidsvirus door te geven. Een goede lichamelijke weerstand en conditie kunnen de klachten wel verminderen en de ziekteduur inkorten.

lees meer »

Wie verkouden is, kan geen griep krijgen

nieuws 21/01/2021

Het rhinovirus, dat verantwoordelijk is voor de meeste verkoudheden, veroorzaakt wel een snotneus, maar geeft tegelijkertijd een boost aan ons immuunsysteem waardoor we gewapend zijn tegen het griepvirus. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 13.000 patiënten met een luchtweginfectie.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Honing bestrijdt hoest beter dan geneesmiddelen

nieuws 11/01/2021

Het is een simpele tip bij een hoest of verkoudheid: drink een kop warme melk met honing of eet gewoon een lepel honing. Maar volgens wetenschappers van de University of Oxford zou dat wel eens beter kunnen werken dan klassieke medicijnen tegen milde luchtweginfecties.

lees meer »

Test jezelf: Heb je griep of ben je verkouden?

testen 10/01/2020

Veel mensen verwarren de gewone verkoudheid met griep. Met deze test kan je nagaan of je een verkoudheid of een ‘echte’ griep hebt. Deze test is gebaseerd op de diagnose-criteria van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

lees meer »

Komt een verkoudheid alleen in de herfst en winter voor?

nieuws 26/09/2019

Je kan het hele jaar door een verkoudheid krijgen. Maar verkoudheden komen wel meer in herfst en winter voor. Een mogelijke verklaring is dat de verkoudheidsvirussen zich dan makkelijker kunnen verspreiden omdat mensen meer in grote groepen samenzitten.

lees meer »

Wat is valse kroep en wat kan je eraan doen?

Wat is valse kroep en wat kan je eraan doen?
dossier 27/10/2022

Valse kroep is een virale ziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen de 2 en de 3 jaar. Als ouder kan het even schrikken zijn als je kind er last van krijgt. Daarom leggen we je graag uit wat het precies is en wat je eraan kan doen.

lees meer »

Mag je sporten als je verkouden bent?

nieuws 15/03/2019

Als je verkouden bent, mag je gerust gaan sporten. Wat inspanning waarbij je je wat in het zweet werkt, kan bijvoorbeeld helpen om de neus tijdelijk los te maken zodat je opnieuw beter kunt ademen. Maar doe het rustig aan en forceer je niet.

lees meer »

Verkoudheidje? Eet honing, zegt de Britse gezondheidsdienst

nieuws 5/11/2019

Een lepeltje honing kan wonderen doen bij een verkoudheid. Daarom raden het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) en Public Health England (PHE) voortaan aan om eerst daarmee te beginnen voor je naar de dokter stapt. De Britse gezondheidsdiensten willen daarmee het veelvuldig gebruik van antibiotica tegengaan.

lees meer »

Stomen helpt niet tegen verkoudheid

nieuws 22/10/2021

Stomen met hete, vochtige lucht om een eenvoudige verkoudheid te bestrijden, heeft geen aantoonbaar effect op de klachten. Dat wordt bevestigd in een recente Cochrane-review waarin bestaand onderzocht wordt geanalyseerd.

lees meer »

Helpen zinksupplementen echt tegen een verkoudheid?

nieuws 19/02/2019

Er bestaat meer en meer wetenschappelijk bewijs dat zinktabletten en zinksiroop een verkoudheid kunnen voorkomen, de symptomen (in beperkte mate) kunnen milderen en de duur van een verkoudheid met gemiddeld één dag kunnen verkorten. Normaal duurt een verkoudheid ongeveer 7 dagen.

lees meer »

Stoom inhaleren gevaarlijk bij kinderen

nieuws 31/03/2016

Wanneer uw neus verstopt zit door een verkoudheid, kan stomen (het inademen van waterdamp) soms verlichting brengen. Volgens een Britse studie gepubliceerd in het British Journal of General Practice is echter niet aangetoond dat deze praktijk enig positief effect heeft.

lees meer »

Neuspoliepen (polyposis nasi)

Neuspoliepen (polyposis nasi)
dossier 18/03/2019

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Ze ontstaan bijna altijd aan beide zijden van de neus. Ze kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen het 30ste en 40ste levensjaar, maar zelden op kinderleeftijd.

lees meer »

Look eten tegen een verkoudheid?

nieuws 27/01/2015

Misschien helpt look om een verkoudheid te voorkomen, zegt een literatuuronderzoek van het wetenschappelijk kennisnet Cochrane Database of Systematic Reviews.

lees meer »

Waarom geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn?

nieuws 12/07/2022

Elk jaar rond deze tijd waarschuwen we tegen het gebruik van antibiotica tegen een verkoudheid of keelpijn. Een verkoudheid, griep of keelpijn genezen meestal vanzelf en antibiotica hebben meestal geen enkele zin en kunnen zelfs meer kwaad dan goed.

lees meer »

Acute hoest bij kinderen kan 25 dagen duren

nieuws 31/03/2014

Bij kinderen kan oorpijn tot 9 dagen duren en een verkoudheid tot wel 15 dagen, en van keelpijn kunnen kinderen tot 7 dagen last hebben. Acute hoest, pseudokroep en bronchiolitis kunnen respectievelijk 25, 3 en 15 dagen aanhouden.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram