- dossierBaarmoederhalskanker: symptomen, diagnose en behandeling
- dossierWedden dat je je neus al jaren verkeerd snuit?
- dossierKan een supplement melatonine helpen bij kinderen met slaapproblemen?
- dossierWat is ADD en wat zijn de symptomen?
- dossierMycoplasma pneumonia: van verkoudheid tot longontsteking met aanhoudende hoest
Wat is valse kroep en wat kan je eraan doen?
dossier
Valse kroep is een virale ziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen de 2 en de 3 jaar. Als ouder kan het even schrikken zijn als je kind er last van krijgt. Daarom leggen we je graag uit wat het precies is en wat je eraan kan doen.
Wat is valse kroep?
Valse kroep (ook wel pseudokroep genoemd) wordt veroorzaakt door virussen die ook gewone luchtweginfecties veroorzaken. Deze virussen zijn afkomstig uit de neus en keel van mensen met een luchtweginfectie en verspreiden zich via kleine druppeltjes in de lucht na een hoest- of niesbui.
Lees ook: Wat is RSV en waarom belanden zoveel baby's met RSV in het ziekenhuis?
Wat zijn de symptomen?
De belangrijkste symptomen zijn acute ademhalingsproblemen, benauwdheid en een blafhoest.
Een aanval duurt meestal een paar uur en verloopt bijna altijd op dezelfde manier: Je kind is niet echt ziek, soms alleen verkouden. Laat in de avond of vroeg in de nacht wordt hij of zij huilend wakker. Hij heeft het benauwd, heeft last van heesheid en ondervindt moeite met inademen. Naast een piepende ademhaling heeft hij ook een luide blafhoest. De temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden. Daarnaast kunnen ook andere verkoudheidsklachten aanwezig zijn, zoals keelpijn, een verstopte neus of loopneus.
Valse kroep kan soms wat lijken op epiglottitis, een zeldzame ontsteking van het strotklepje. Maar het is zeker niet hetzelfde. Epiglottitis is een heel ernstige aandoening die in de loop van een aantal uren ontwikkelt en fataal kan zijn als je kind niet onmiddellijk wordt behandeld. Bij epiglottitis heeft de patiënt hoge koorts en pijn in de keel. Hij kwijlt, heeft grote moeite met slikken en kan de nek niet voorover buigen. Waarschuw in zo'n geval direct een arts.
Lees ook: Hoe moet je het neusje van een baby spoelen met fysiologisch water?
Wat kan je zelf doen tegen valse kroep?
Het is vooral belangrijk om bij zo'n aanval kalm te blijven. Leid je kindje af met een knuffeldier of een verhaaltje. Geef hem of haar iets te drinken om het piepen van de keel te verzachten, warme melk bijvoorbeeld. Als je kind meerdere dagen na elkaar last krijgt van deze ademhalingsproblemen, kan stoom helpen. Laat warm water lopen en sluit de badkamer deur zodat er veel stoom ontstaat. Neem dan een bad met je peuter of ga gedurende een tiental minuten in de stoomkamer zitten. De vochtige lucht kan helpen bij het ademhalen en de hoestprikkel verminderen.
De meeste kinderen herstellen spontaan in enkele dagen zonder dat een specifieke behandeling nodig is. Al kan je dokter wel medicijnen voorschrijven die de zwelling doet afnemen. Die worden toegediend via een aerosol.
Lees ook: Hoe gebruik je een aerosol of puffer bij je baby?
Lees ook: Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?
Bronnen:
www.azdelta.be
www.gezondheidenwetenschap.be