ziekten luchtwegen

Tandzorg voorkomt misschien longontsteking

Tandzorg voorkomt misschien longontsteking
nieuws 27/12/2016

Een goede tandverzorging zou longontstekingen kunnen voorkomen. Mensen die tweemaal daags hun tanden poetsen en twee keer per jaar naar de tandarts gaan, hebben minder kans op een longontsteking dan mensen die nooit naar de tandarts gaan.

lees meer »

Apothekers sensibiliseren voor vaccinatie tegen griep en pneumokokken

nieuws 22/12/2016

Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) is gestart met een sensibiliseringscampagne in verband met griep- en pneumokokkenvaccinatie. Alle apothekers in Vlaanderen krijgen van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) materiaal om de patiënten die bij hen over de vloer komen te sensibiliseren om zich te laten vaccineren tegen griep en/of een pneumokokkeninfectie.

lees meer »

Helpen zinksupplementen echt tegen een verkoudheid?

Helpen zinksupplementen echt tegen een verkoudheid?
nieuws 8/12/2016

Er bestaat meer en meer wetenschappelijk bewijs dat zinktabletten en zinksiroop een verkoudheid kunnen voorkomen, de symptomen (in beperkte mate) kunnen milderen en de duur van een verkoudheid met gemiddeld één dag kunnen verkorten. Normaal duurt een verkoudheid ongeveer 7 dagen.

lees meer »

Kan je toch griep krijgen als je gevaccineerd bent?

Kan je toch griep krijgen als je gevaccineerd bent?
dossier 8/11/2016

Het griepvaccin heeft een algemene efficiëntie van 70%; de doeltreffendheid varieert volgens de leeftijd: bij oudere mensen neemt de werking af. Gevaccineerde personen kunnen dus toch nog de griep krijgen, maar meestal gaat het dan om een minder zware vorm.

lees meer »

Waarom vaccineren tegen griep?

nieuws 24/10/2016

Griep is een acute luchtweginfectie. Symptomen zijn koorts en rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest, neusloop en vermoeidheid. Bij ongeveer 10% zijn er complicaties zoals een longontsteking. Bij 5% hiervan is hospitalisatie nodig.

lees meer »

Wat kan je doen tegen huisstofmijt?

Wat kan je doen tegen huisstofmijt?
nieuws 11/10/2016

De meest effectieve manier om een huisstofmijtallergie aan te pakken is het aantal huisstofmijten in huis, en dan vooral op de slaapkamer, te beperken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De kritische factor in de bestrijding van huisstofmijten is vocht.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Rokende vaders onderschatten risico voor eigen baby

Rokende vaders onderschatten risico voor eigen baby
nieuws 2/09/2016

Vaders die roken, weten dat dat slecht is voor hun zwangere vrouw en hun kind. Alle reden om te stoppen, zegt driekwart van hen. Toch blijven de meeste vaders roken. De kans op longziekten en wiegendood is dan groter en deze kinderen krijgen niet de kans om rookvrij op te groeien.

lees meer »

Helft ziekenhuispersoneel niet gevaccineerd tegen griep

nieuws 21/06/2016

Ongeveer de helft van het personeel van ziekenhuiszen en woonzorgcentra laat zich niet vaccineren tegen de seizoensgriep, alhoewel dat sterk wordt aangeraden door de Hoge Gezondheidsraad omdat zij in nauw contact staan met de risicogroepen voor griep: zwangere vrouwen, ouderen en chronisch zieken.

lees meer »

Wat is beroepsastma?

Wat is beroepsastma?
dossier 2/06/2016

Ongeveer 10 à 15 % astmagevallen bij volwassenen ontstaat op het werk door een stof waarmee u vaak in contact komt. Beroepsastma treft vooral jonge mensen tussen dertig en veertig jaar oud. Niet meer in contact komen met de veroorzakende stof is de enige goede oplossing voor een bewezen beroepsastma.

lees meer »

Meer kans op astma en diabetes na een keizersnede?

nieuws 30/05/2016

Wie geboren wordt met een keizersnede heeft later 20 procent meer kans om ziekten als astma en diabetes te ontwikkelen. Dat zou te maken hebben met de eerste bacteriën die zich na de geboorte van een baby in de darm vestigen en die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem.

lees meer »

Video: Hyperventilatie

Video: Hyperventilatie
video 23/05/2016

Hyperventilatie is een lichamelijke reactie op onderliggende emoties. Doordat het slachtoffer snel en diep ademt kunnen allerhande ziektetekens optreden.

lees meer »

Pulmonale hypertensie (PH)

dossier 12/05/2016

PH is een ziekte gekenmerkt door een toename van de druk in de longvaten. PH is een zeldzame en een ernstige ziekte met een overlevingsprognose van 2 à 3 jaar zonder behandeling.

lees meer »

Hoge Gezondheidsraad: hoe kan tuberculose uitgeroeid worden?

nieuws 9/05/2016

De Hoge Gezondheidsraad doet een dringende oproep tot een betere coördinatie van de initiatieven op het gebied van tuberculose in België. Hoewel het risico op tuberculose in België relatief laag is (8,6 per 100.000 inwoners in 2014), is het in onze grootste steden 3 keer zo hoog en minstens 10 keer hoger in de belangrijkste risicogroepen.

lees meer »

Zuurstoftherapie op reis: wat moet u doen?

nieuws 6/05/2016

Veel mensen met een longziekte zoals COPD, mucoviscidose of pulmonale hypertensie, hebben een zuurstofgebrek in het lichaam omdat ze onvoldoende zuurstof uit de ingeademde lucht kunnen opnemen. Met zuurstoftherapie kan extra zuurstof langs de neus en/of mond worden ingeademd.

lees meer »

Wat kunt u doen om astma bij uw kind te voorkomen?

nieuws 4/05/2016

Astma is een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Naar schatting zou 5 tot 10 % van de kinderen jonger dan 12 jaar astma hebben. Bij een kwart tot de helft van die kinderen verdwijnen de klachten bij het begin van de puberteit.

lees meer »

Kan u astma hebben zonder dat u allergisch bent?

nieuws 3/05/2016

Veel mensen denken dat astma alleen voorkomt bij mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld plantenpollen, huisdieren, huistofmijt, bepaalde voedingsmiddelen... Maar sommige jonge astmapatiënten en veel mensen bij wie de astma op latere leeftijd ontstond, hebben geen enkele allergie.

lees meer »

Kinderen krijgen te vaak de diagnose astma

nieuws 5/04/2016

Meer dan de helft van alle kinderen met de diagnose astma heeft helemaal geen astma. Tot die opvallende conclusie komen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in een studie verschenen in het British Journal of General Practice.

lees meer »

Stoom inhaleren gevaarlijk bij kinderen

Stoom inhaleren gevaarlijk bij kinderen
nieuws 1/04/2016

Wanneer uw neus verstopt zit door een verkoudheid, kan stomen (het inademen van waterdamp) soms verlichting brengen. Volgens een Britse studie gepubliceerd in het British Journal of General Practice is echter niet aangetoond dat deze praktijk enig positief effect heeft.

lees meer »

Hoe kan je weten of je hooikoorts hebt?

Hoe kan je weten of je hooikoorts hebt?
nieuws 1/04/2016

Ongeveer 10 à 20 % of zowat 3 miljoen Belgen zou in mindere of meerdere mate aan een allergie voor pollen of hooikoorts (met een moeilijk woord pollinose, seizoensgebonden allergische rhinitis of rhinoconjunctivitis) lijden.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram