Kinderen krijgen te vaak de diagnose astma
nieuws
Meer dan de helft van alle kinderen met de diagnose astma heeft helemaal geen astma. Tot die opvallende conclusie komen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in een studie verschenen in het British Journal of General Practice.
De studie onderzocht gegevens van 650 kinderen tussen zes en achttien jaar die de afgelopen jaren in vier huisartspraktijken waren geweest. 550 kinderen hadden volgens het patiëntendossier de diagnose astma gekregen. 106 kinderen hadden niet deze diagnose, maar hadden wel een astmabehandeling gehad.
Volgens de onderzoekers hadden slechts 105 van de onderzochte kinderen een 'bevestigd astma' (aangetoond via een longfunctiemeting, een zogenaamde spirometrie). 151 kinderen hadden 'waarschijnlijk' astma. Het ging dan om kinderen met astmaklachten (zoals kortademigheid, een piepende ademhaling) waarbij het lichamelijk onderzoek plaatsgevonden tijdens een astma-aanval, en om kinderen die minstens driemaal per jaar astmamedicatie nodig hadden.
349 kinderen, dus iets meer dan de helft, bij wie de diagnose astma was gesteld of die met astmageneesmiddelen waren behandeld, hadden volgens de onderzoekers waarschijnlijk of zeker geen astma.
Volgens onderzoeker Theo Verheij van het UMC Utrecht komt dat vooral doordat bij kinderen jonger dan 6 jaar oud moeilijk is vast te stellen of ze astma hebben, terwijl zij wel vaak die diagnose krijgen. Zij krijgen een zogeheten waarschijnlijkheidsdiagnose en dat label blijft in hun dossier staan. Bij kinderen jonger dan 6 jaar kan geen spirometrie worden uitgevoerd.
Ook kinderen ouder dan zes jaar krijgen regelmatig de verkeerde diagnose. Bij die kinderen kan de diagnose wel beter worden vastgesteld, maar ook dat is eerst een waarschijnlijkheidsdiagnose. Dat wordt later niet meer geverifieerd door een spirometrie, omdat kinderen met weinig klachten uit beeld verdwijnen.
Een probleem is dat ouders die denken dat hun kind astma heeft terwijl dat helemaal niet zo is, onnodig ongerust kunnen zijn en soms medicijnen gebruiken die ze niet nodig hebben. Maar dat valt volgens de onderzoekers in de praktijk wel mee. Het gaat juist vooral om kinderen die weinig klachten hebben en veelal uit beeld zijn verdwenen. Dat zijn niet de kinderen met veel klachten die veel medicijnen gebruiken.
Of ook bij ons te vaak astma als diagnose wordt gesteld is niet uitgesloten, maar is momenteel niet gekend.
http://www.umcutrecht.nl/nl/Over-Ons/Nieuws
http://bjgp.org/content/66/644/e152.full