ziekten luchtwegen

Is asbest in leidingwater gevaarlijk?

nieuws 21/05/2015

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen gemaakt van zogeheten asbestcement. Maar om hoeveel asbest gaat het, en zijn ingeslikte asbestvezeltjes net zo gevaarlijk als asbest dat ingeademd wordt?

lees meer »

Bent u al ingeënt tegen mazelen?

nieuws 20/04/2015

Slechts 75 tot 85 procent van de Vlamingen in de leeftijdsgroep tussen 20 en 45 jaar is voldoende ingeënt tegen de mazelen. Te weinig om een epidemie te voorkomen.

lees meer »

Astmacontrole kan beter

Astmacontrole kan beter
nieuws 21/02/2015

Heel wat mensen met astma kampen met regelmatige opstoten. Uit de resultaten van het REALISE-onderzoek blijkt dat de focus rond astma scherper kan en moet.

lees meer »

Neuspoliepen (polyposis nasi)

Neuspoliepen (polyposis nasi)
dossier 19/02/2015

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Ze ontstaan bijna altijd aan beide zijden van de neus. Ze kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen het 30ste en 40ste levensjaar, maar zelden op kinderleeftijd.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Look eten tegen een verkoudheid?

Look eten tegen een verkoudheid?
nieuws 5/02/2015

Misschien helpt look om een verkoudheid te voorkomen, zegt een literatuuronderzoek van het wetenschappelijk kennisnet Cochrane Database of Systematic Reviews.

lees meer »

Griepepidemie op komst

Griepepidemie op komst
nieuws 21/01/2015

Volgens het Wekelijks Influenza bulletin van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid ISP-WIV staan we op de drempel van een griepepidemie. Dat besluit het WIV op basis van het aantal patiënten met griep-achtige klachten bij de huisarts.

lees meer »

Wat kan je doen als je griep hebt?

Wat kan je doen als je griep hebt?
dossier 5/01/2015

Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen meestal na drie tot vijf dagen. Maar een volledig herstel kan één tot twee weken duren. Er bestaan spijtig genoeg geen efficiënte geneesmiddelen om griep te behandelen.

lees meer »

Bronchoscopie

Bronchoscopie
dossier 1/01/2015

Een bronchoscopisch onderzoek is een onderzoek waarbij de longarts letterlijk in uw luchtwegen kijkt. Hij doet dat met een bronchoscoop, een kijkinstrument, waarmee via een dunne slang en een lens of een kleine videocamera de luchtwegen worden onderzocht.

lees meer »

Waarom geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn?

nieuws 18/11/2014

Elk jaar rond deze tijd waarschuwen we tegen het gebruik van antibiotica tegen een verkoudheid of keelpijn. Een verkoudheid, griep of keelpijn genezen meestal vanzelf en antibiotica hebben meestal geen enkele zin en kunnen zelfs meer kwaad dan goed.

lees meer »

Moeten kinderen gevaccineerd worden tegen de griep?

Moeten kinderen gevaccineerd worden tegen de griep?
nieuws 9/11/2014

Er gaan wereldwijd steeds meer stemmen op om ook (jonge) kinderen tegen griep te vaccineren. In de Verenigde Staten wordt al sinds 2004 aanbevolen om alle kinderen vanaf de leeftijd van zes maanden tot 18 jaar tegen griep te vaccineren.

lees meer »

Waarom is griep erger bij zwangere vrouwen?

nieuws 19/10/2014

In ons land worden alle zwangere vrouwen aangeraden om zich te laten vaccineren tegen de griep. Zwangere vrouwen hebben namelijk een verhoogde kans op een infectie en de infectie kan ernstiger zijn.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram