ADHD bij volwassenen te weinig behandeld
nieuws
Ook bij volwassenen komt de gedragsstoornis ADHD voor, maar dit wordt vaak niet als zodanig herkend. Met als gevolg dat de effectieve behandeling die mogelijk is, uitblijft.
Dat blijkt uit onderzoek van psychiater Sandra Kooij aan het UMC St Radboud in Nijmegen.
Ongeveer twee procent van de volwassenen heeft ADHD, blijkt uit het onderzoek. Zij zijn meestal druk en chaotisch, kunnen niet plannen, hebben daardoor vaak hun opleiding niet afgemaakt en doen als gevolg daarvan dikwijls laaggeschoold werk of hebben helemaal geen werk. Door de verhoogde zucht naar sensatie is de ADHD’er meer dan gemiddeld betrokken bij ongevallen, bijvoorbeeld auto-ongelukken, en er is bij velen sprake van verslavingsproblematiek. Ook depressiviteit komt vaak voor onder volwassen ADHD’ers. Veel van hen lopen rond met een diagnose ‘antisociale persoonlijkheid’ of ‘borderline persoonlijkheid’.
Behandeling heeft volgens het onderzoek een gunstig effect. De behandeling berust op drie peilers: voorlichting, medicijnen en coaching. Wat de medicijnen betreft, is aangetoond dat methylfenidaat bij volwassen ADHD’ers goed werkt. Probleem is dat de kortwerkende variant hiervan, het bekende Ritalin®, zes maal daags stipt op tijd moet worden ingenomen om de patiënt tot ‘s avonds laat bij te sturen. Dat is in de praktijk voor de chaotische ADHD’er te moeilijk. Beter werkt de lang werkende vorm, Concerta®, die maar eenmaal per dag ingenomen hoeft te worden. (Dit middel wordt momenteel in Nederland noch in België terugbetaald).
De meeste patiënten zijn door de behandeling in staat hun leven beter ter hand te nemen. Ze kunnen hun studie afronden, werk vinden en functioneren beter in relaties en gezin.
Een en ander wordt bevestigd in een editoriaal in het gezaghebbende British Journal of Psychiatry (januari 2007).