Wanneer gebruikt u te veel alcohol of drugs?

nieuws Eén op tien van de mannelijke Antwerpse studenten lopen gezondheidsrisico’s ten gevolge van alcoholgebruik. Bij de vrouwelijke studenten ligt dit lager, tussen 1,8% en 6,2%. Dit hoge percentage kan te wijten zijn aan het binge drinken (meer dan 6 glazen drinken tijdens 1 drankgelegenheid) dat populair is bij de studenten. Hoe frequenter binge drinken zich voordoet, hoe meer kans op een problematisch alcholgebruik. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 4600 Antwerpse studenten dit wekelijks doen en ongeveer 300 studenten doen het dagelijks.
Studenten die deel uitmaken van het bestuur van een studentenvereniging drinken niet frequenter, maar verzetten wel grotere hoeveelheden alcohol. Deze resultaten komen uit het onderzoek naar middelengebruik bij de Antwerpse studenten, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen.

Hoeveel kán ik drinken? Dat verschilt, iedereen reageert anders op alcohol. Sommigen kunnen 5 pintjes drinken zonder dronken te worden, terwijl iemand anders na de eerste pint zich al duizelig voelt. Veel hangt af van je lichaamsgewicht en je geslacht. Hoe zwaarder je gebouwd bent, hoe meer alcohol je lichaam aankan. Mannen kunnen over het algemeen beter tegen drank dan vrouwen.

Hoeveel mag ik dan drinken? Gemiddeld mag je per week als man maximum 21 standaardglazen alcohol drinken en niet meer dan 4 per avond om lichamelijk geen schade te ondervinden. Voor vrouwen ligt dat gemiddelde op 14 standaardglazen. Standaardglazen bevatten een alcoholgehalte van 10 gram. Deze hoeveelheid verschilt van glas tot glas. Een standaardglas bier is 25cl, terwijl een standaardglas wijn slechts 15cl is. Sterke drank, zoals jenever, bevat nog meer grammen alcohol per liter, daarom drink je het uit een kleiner glas.
Wanneer je meer dan 21 of 14 standaardglazen drinkt, kan je lichaam hier schade van ondervinden. Tot de leeftijd van 26 jaar kan overmatig drankgebruik de ontwikkeling van de hersenen vertragen.

Onmiddellijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik kunnen zijn: vertraagde reacties, verminderd bewustzijn, evenwichtstoornissen, prikkelbaarheid, agressie enzovoort. De gevolgen hiervan kunnen zijn: verhoogde kans op ongevallen in het verkeer maar ook elders, valpartijen, vechtpartijen, slaperigheid, onoplettendheid enzovoort. Op langere termijn kan een overmatig alcoholgebruik bovendien aanleiding geven tot depressies, oncontroleerbare angsten, slaap- en communicatiestoornissen die uiteindelijk vaak resulteren in sociaal isolement.

Test uzelf
Op de website hoeveelisteveel.be kan u uw kennis over en uw risico’s bij gebruik van cannabis, alcohol, speed, cocaïne, XTC, slaap- en kalmeringsmiddelen, gokken en internet testen. Deze tests zijn bedoeld voor volwassenen. Ben je jonger dan achttien, dan gelden er andere normen en is het resultaat van deze test niet van toepassing op jou. De tests beoordelen enkel de risico's van wat je momenteel gebruikt en de manier waarop je dat doet. Daarnaast kan het gebruik van alcohol, illegale drugs, medicatie, gokken of internetten natuurlijk nog andere risico's inhouden. Denk maar aan problemen met de politie of het gerecht, problemen op je werk of op school, relatieproblemen, financiële problemen, schulden enzovoort. Daarover doen deze tests geen uitspraak. 'Hoeveel is te veel' is een initiatief van De DrugLijn.
www.hoeveelisteveel.be
www.eentjeteveel.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram