Anticonceptiepil voorkomt baarmoederkanker

nieuws Vrouwen die als twintiger de pil nemen, lopen veel minder risico om op latere leeftijd baarmoederkanker te krijgen. Uit een onderzoek in The Lancet Oncology blijkt dat elke vijf jaar dat een vrouw de pil slikt, de kans op de ziekte met 25 procent afneemt. Dit betekent dat 10 jaar pilgebruik het risico op baarmoederkanker halveert. Dit betekent een daling van het absolute risico van 2,3 per 100 vrouwen naar 1,3 per 100 vrouwen. Zelfs als vrouwen stoppen met de pil, blijft de kans tot dertig jaar na de laatste pil kleiner.

De onderzoekers analyseerden gegevens uit 36 verschillende studies waarin het verband tussen de anticonceptiepil en baarmoederkanker onderzocht werd. De onderzoeken hadden betrekking op 27.276 vrouwen met en 115.743 zonder baarmoederkanker. De wetenschappers berekenden dat de pil de laatste 10 jaar wereldwijd 200.000 gevallen van baarmoederkanker heeft voorkomen.

Het verminderde risico op baarmoederkanker bij pilgebruiksters bleef overeind na uitsluiting van beïnvloedende factoren waaronder leeftijd, aantal kinderen, lichaamsgewicht, roken enzovoorts.

Het effect gaat op voor combinatiepillen die twee hormonen combineren, en waarschijnlijk niet voor andere hormonale anticonceptie met enkel progestageen (vb. de minipil) noch voor sequentiële pillen (eerst een reeks pillen in de strip met één hormoon). De dosering speelt geen rol: licht gedoseerde combinatiepillen werken even beschermend als de oudere en hoger gedoseerde.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram