Condoom tegen baarmoederhalskanker
nieuws
Binnenkort zullen er twee vaccins op de markt komen tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is een noodzakelijke voorwaarde voor het ontstaan van baarmoederhalskanker. In België komt deze kanker bij vrouwen op de derde plaats.
HPV wordt seksueel overgedragen (ook overdracht mogelijk via niet-penetrerende seks). Ongeveer 80 % van de bevolking (ook in België) zal ooit worden blootgesteld aan een HPV infectie, hetzij bewust hetzij onbewust. De overgrote meerderheid van de infecties met HPV verloopt asymptomatisch en verdwijnt binnen 6 tot 18 maanden spontaan. Iets minder dan 1 % van de infecties zal, indien niet behandeld, leiden tot de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Het tijdsinterval tussen de initiële infectie en de uiteindelijke kanker bedraagt minstens 10 tot 15 jaar.
Amerikaanse onderzoekers hebben voor de eerste keer aangetoond dat een condoom een zeer goede bescherming biedt tegen HPV. 82 jonge vrouwen tussen 18 en 22 jaar werden gevolgd vanaf hun eerste seksuele contacten. Ze werden om de vier maanden getest op de aanwezigheid van HPV en van genitale wratten. Er was een significant verschil in HPV-infectie tussen vrouwen die met en vrouwen die zonder condoom vrijdden. Van de 42 jonge vrouwen waarvan de partner altijd een condoom droeg tijdens seks, bleken er toch 12 te zijn die na 3 jaar geïnfecteerd raakten met HPV. Wellicht had dat te maken met verkeerd gebruik van de condoom of onbeschermde seks.
Lees ook: Uitstrijkje van de baarmoederhals (of PAP-test) in 11 vragen