Kennis over uitstrijkje blijft ondermaats
nieuws
Amper vier op de tien vrouwen weten dat om de drie jaar de aanbevolen frequentie is om een uitstrijkje te laten nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Kankeropsporing bij meer dan duizend vrouwen van 50 tot 64 jaar.
Zowat de helft van de vrouwen denkt dat je het best elk jaar of om de twee jaar een uitstrijkje laat nemen. Ook al is het uitstrijkje al jaren ingeburgerd, toch zijn er nog altijd hiaten in de kennis erover. Misverstanden ook over baarmoederhalskanker en de vroegtijdige opsporing ervan.
Het onderzoek maakt ook duidelijk dat amper de helft van de ondervraagde vrouwen weet op welke leeftijd een uitstrijkje om de drie jaar aan te raden is: van 25 tot en met je 64ste jaar.
Om meer vrouwen ertoe aan te zetten regelmatig een uitstrijkje te laten nemen, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing in het kader van het bevolkingsonderzoek een uitnodiging naar vrouwen die dat de laatste drie jaar niet lieten doen.
Volgens de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen moet 65% van de vrouwen uit de doelgroep tegen 2020 een uitstrijkje laten nemen. Momenteel laat 57% zich testen.