Helicobacter pylori: maagbacterie als oorzaak van overgewicht

In dit artikel
Helicobacter pylori: maagbacterie als oorzaak van overgewicht

dossier

Helicobacter pylori is een bacterie die bij veel mensen in de maag voorkomt. Soms veroorzaakt deze bacterie een ontstoken maagslijmvlies, en mogelijks ook een maagzweer. Een arts zal doorgaans antibiotica geven om de bacterie te bestrijden.

Lees ook: Maagontsteking of gastritis: irritatie van het maagslijmvlies

Wat is Helicobacter pylori?

Getty_Helicobacterpylori_2023.jpg

© Getty Images

Helicobacter pylori is een maagbacterie die in het slijmvlies van de maag huist. De bacterie kan in het zure milieu van de maag overleven. 
De ziekte ontstaat enkel bij kinderen jonger dan vijf jaar. Waarschijnlijk wordt de bacterie overgedragen van persoon op persoon. Ook slechte hygiënische omstandigheden zouden bijdragen aan besmetting. In ontwikkelingslanden is 90 procent van de bevolking besmet met de bacterie. Eenmaal je de bacterie hebt, blijft hij in je lichaam, tenzij je een behandeling krijgt.

Lees ook: Winderigheid en een opgeblazen gevoel: misschien heb je last van SIBO?

Symptomen

Veel mensen die de Helicobacter pyloribacterie in zich dragen, merken daar weinig van. Op den duur kunnen zich wel symptomen ontwikkelen.
Meestal veroorzaakt de bacterie een maagslijmvliesontsteking. Dit veroorzaakt niet altijd klachten. Als iemand wel last heeft van een maagslijmvliesontsteking, dan uit zich dat meestal als (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken.

Sommige personen met Helicobacter pylori krijgen een maagzweer. Waarom sommigen dit ontwikkelen en anderen niet, is niet duidelijk. Mogelijks spelen genetische factoren een rol. Ook linkt men de bacterie aan maagkanker. Een langdurige maagslijmvliesontsteking kan namelijk het weefsel blijvend beschadigen. Op termijn verhoogt dit het risico op maagkanker.

Lees ook: 10 mogelijke oorzaken van een opgezwollen buik

Diagnose en behandeling

Een arts zal doorgaans een bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek uitvoeren om antistoffen op te sporen. Als hij antistoffen aantreft, betekent het dat je de bacterie hebt. Soms zal men een gastroscopie (kijkonderzoek) van de maag uitvoeren. Dan neemt men een stukje weefsel weg dat onderzocht wordt op aanwezigheid van Helicobacter pylori.
De behandeling bestaat uit een antibioticakuur. Ook zal de arts een maagzuurremmer voorschrijven om het maagslijmvlies te herstellen. Meestal verdwijnen de bacterie en bijhorende klachten met deze behandeling. 

Lees ook: Dyspepsie: Wanneer moet je met een opgeblazen gevoel naar de dokter?

Link met overgewicht

Zoals vermeld, kan de Helicobacter pyloribacterie maagzweren veroorzaken. Een arts zal in dat geval antibiotica voorschrijven. Nu hebben onderzoekers ontdekt dat wanneer de bacterie wordt uitgeroeid door een antibioticum, mensen vaker overgewicht krijgen.
In aanwezigheid van de Helicobacter pyloribacterie zal er namelijk meer van het verzadigingshormoon leptine zijn. Als de bacterie verdwijnt door antibiotica, dan zal het hongerhormoon ghreline toenemen. Je zal dan automatisch meer gaan eten en meer kans lopen op overgewicht.

Lees ook: Hypothyreoïdie of een te traag werkende schildklier: symptomen

Bronnen:
https://www.mlds.nl
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.thuisarts.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram