Producent antidepressivum verzweeg schadelijke gevolgen voor jongeren
nieuws
Antidepressiva op basis van paroxetine werken niet bij kinderen en adolescenten. Integendeel, het kan ernstige nevenwerkingen opwekken, zoals gedachten aan en pogingen tot zelfdodingen. Dat schrijft het gereputeerde medische vakblad The BMJ op basis van heranalyse van onderzoeksgegevens uit de jaren 90.
De stof paroxetine werkt bij volwassenen, maar is schadelijk voor jongeren, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het middel kan zelfs ernstige nevenwerkingen opwekken, zoals gedachten aan en pogingen tot zelfdoding.
Het onderzoek baseert zich op een nieuwe analyse van gegevens uit de jaren negentig en levert - zeer opvallend - een conclusie op die tegengesteld is aan de oude. Die conclusie, uit 2001, luidde dat paroxetine wérkt tegen depressie bij jongeren en nauwelijks bijwerkingen heeft. Maar in werkelijkheid is het omgekeerd.
De nieuwe conclusie is de definitieve ontmaskering van een door de farmaceutische industrie gesponsord onderzoek. Die zogeheten Study 329 werd uitgevoerd bij 275 tieners tussen 12 en 18 jaar en lag een jaar na publicatie in 2001 al onder vuur. Maar door inspanningen van paroxetinefabrikant en sponsor van het onderzoek Smith Kline Beecham (tegenwoordig onderdeel van GlaxoSmithKline) bleven de negatieve bijwerkingen van het antidepressivum onder de radar.
In België wordt paroxetine verkocht onder de merknaam Seroxat. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) slikten vorig jaar meer dan 130.000 Belgen een antidepressivum op basis van de stof, maar het is niet duidelijk hoeveel jongeren die het middel kregen voorgeschreven.
Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.