Tips om een blaasontsteking te voorkomen

123-drinken-drink-water-11-7.jpg

dossier Een blaasontsteking/urineweginfectie wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door bacteriën. Vaak betreft het een soort die vooral in de darm leeft of rond de urinebuis voorkomt. Om een blaasontsteking/urineweginfectie of herhaling ervan te vermijden moet je trachten te vermijden dat er in de blaas bacteriën terechtkomen die daar niet thuishoren. 

Hoe doe je dat?
Veel drinken, minstens 1,5 à 2l per dag. Door je blaas veel te spoelen, krijg je die bacteriën het snelst weer weg.
Stel het plassen niet onnodig uit, maar ga zodra je aandrang voelt naar het toilet. Probeer om de 3 à 4 uur te plassen en ook voor het slapengaan.
Plas de blaas helemaal leeg zodat de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen in achtergebleven urine.
Toilethygiëne: Veeg na het plassen altijd van voren naar achteren schoon en nooit andersom, want dan veeg je juist de veroorzakers van een blaasontsteking in de vagina of de urinebuis.
• Vermijd het gebruik van sterk geparfumeerde artikelen voor de persoonlijke hygiëne, ze kunnen irritatie veroorzaken en maken de opening van de urinebuis kwetsbaarder voor bacteriën.
Vermijd strakke kledij.
• Draag katoenen ondergoed.
Veenbessensap: het sap van veenbessen (cranberry) zou een gunstig effect hebben: het bevat looizuren, zodat bacteriën minder goed kunnen gedijen.
Kruidenthee: Er bestaat nogal wat kruidenthee die een desinfecterende werking en een verhoogde urineproductie claimen, en daarom aangeraden worden ter preventie van blaasinfecties: bosbessenthee, witte dovenetelthee en berkenthee zijn wellicht de bekendste. De doeltreffendheid van deze middeltjes is niet wetenschappelijk aangetoond, maar 1 of 2 kopjes van deze aftreksels per dag schaadt niet en kan alvast helpen om aan de beoogde vochtopname van 2 liter te komen.
Heb je vaak last van blaasontstekingen?
• Vrouwen die vaak een blaasontsteking hebben, wordt aangeraden na het vrijen te plassen. Bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, plas je dan snel weer uit.
• Vrouwen die geregeld een blaasontsteking hebben, gebruiken bovendien beter geen tampons, geen pessarium of diafragma en geen condoom met spermiciden.
• Bij vrouwen die twee of meer urineweginfecties op zes maand of meer dan drie infecties per jaar doormaken, kan een preventieve behandeling met antibiotica worden voorgeschreven die minstens 6 maanden moet duren. Ook kan worden aangeraden om na een coïtus preventief antibiotica te nemen.
• Bij vrouwen na de menopauze die herhaaldelijk last hebben van een blaasontsteking, kan de arts een oestrogenenpil of -crème (estriol) voorschrijven om de oestrogenenbalans in het slijmvlies van de vagina te herstellen. Hierdoor krijgen bacteriën, die blaasontsteking veroorzaken, geen kans.

Lees ook: 10 dingen die je moet weten over een blaasontsteking

Lees ook: Kan je een blaasontsteking krijgen door te vrijen?

Lees ook: Pijn tijdens het plassen: denk aan een blaasontsteking


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram