Hoe meet je zelf je bloeddruk en wat betekent het resultaat?
dossier
Lees ook: Wanneer wordt bloeddrukmeting thuis aangeraden?
Hoe zelf je bloeddruk meten?
- Probeer te ontspannen voor de meting. Dat betekent dat je een half uur voor de meting niet rookt, geen koffie drinkt of je niet zwaar inspant.
- Doe de bloeddrukband om de arm die je het minst gebruikt. Ontbloot die arm en plaats de band 2 centimeter boven de elleboog. Trek de band niet te strak aan. Er moet nog ongeveer de ruimte voor een duim zijn tussen je arm en de band. Het snoer moet aan de binnenkant van je elleboog zitten.
- Neem de juiste houding aan. Ga op een stoel zitten en plaats je rug recht tegen de leuning. Zet je voeten naast elkaar op de grond. Je arm met de bloeddrukband om leg je op de leuning van de stoel of op de tafel.
- Meet nu je bloeddruk. Druk op de startknop. De meting start automatisch en stopt ook vanzelf. Na een minuutje voer je de meting opnieuw uit. Bij sommige meters gebeurt dit automatisch. Hou je rustig tijdens de metingen en praat dus liever niet.
- Bewaar de gemeten waarden goed. Zo kan je ze later nog vergelijken of eventueel met een arts bespreken. Noteer ze dus op een briefje of maak er een foto van. Bloeddrukmeters hebben normaal ook een geheugenfunctie.
De waarden interpreteren
Lees ook: Lage bloeddruk of hypotensie: vervelend maar niet gevaarlijk
Als je evenwel thuis je bloeddruk hebt gemeten en je krijgt waardes van 135/85 of hoger, dan heb je een hoge bloeddruk. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij je huisarts.
Lees ook: Hoge bloeddruk (hypertensie): hoe voorkomen en behandelen
Bij waardes van 180/110 of hoger is je bloeddruk ernstig verhoogd. Herhaal de meting in dat geval drie keer. Neem tussen de metingen 5 minuten pauze. Blijft je bovendruk na meerdere metingen 180 of hoger? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Hij of zij zal je verder adviseren.
Lees ook: Wat zijn de risico's van een te hoge bloeddruk?