Lees ook in Het Nieuwsblad...
Nieuwe operatietechniek brengt gevoel in borst terug na reconstructie
nieuws
Vrouwen die na een borstamputatie voor een reconstructie van hun boezem kiezen, hebben vaak niet veel gevoel in de gereconstrueerde borst. Maar een nieuwe operatietechniek van het Maastrichtse ziekenhuis UMC+ helpt hen om wél weer meer gevoel te krijgen. Dat meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.
Tijdens de operatie wordt met vet, huid en een zenuw uit de buik gewerkt om een nieuwe borst te construeren. De buikzenuw wordt tijdens de ingreep vastgemaakt aan de zenuwuiteinden van de oude borst. Hierdoor krijgen de vrouwen weer meer gevoel in het gereconstrueerde deel van de boezem. Het goede nieuws werd ontdekt tijdens het tatoeëren van een nieuwe tepel op de gereconstrueerde borst omdat vrouwen aangaven dat ze pijn voelden.
Intussen is de nieuwe operatie uitgevoerd bij 250 vrouwen. Een onderzoek onder 32 dames wijst uit dat ze wel degelijk meer voelen. Dat heeft bijgevolg een positieve impact op hun levenskwaliteit én hun seksleven. “Ze zeggen dat hun borst meer ‘eigen’ aanvoelt”, zei plastisch chirurg Stefania Tuinder, verbonden aan het Centrum voor borstreconstructie.
De nieuwe techniek is mogelijk voor iedere vrouw die na borstkanker een borstreconstructie wenst. Bij dames die weinig buikvet hebben, wordt weefsel uit het bovenbeen gehaald. Als wordt gekozen voor een siliconen borstimplantaat, kan er geen zenuw worden ingeplant.