Gerelateerde artikels
Coronavirus: Rode Kruis laat bloed van donoren testen
nieuws
Sciensano heeft het Rode Kruis gevraagd om alle bloedstalen ter beschikking te stellen voor een grootschalig bevolkingsonderzoek. Enerzijds om een beter beeld te krijgen op het aantal besmettingen in Vlaanderen, maar vooral ook om te kijken of er geen antistoffen gevonden worden tegen het coronavirus.
“We krijgen van veel mensen de vraag of ze bloed kunnen geven om zo hun bloed te laten testen op COVID-19”, zo staat te lezen op de website van het Rode Kruis. “Onze organisatie neemt echter zelf géén COVID-19 testen af. Donoren kunnen dus niet in onze donorcentra terecht om zich te laten testen op de aanwezigheid van het virus. We beschikken momenteel over voldoende donoren om Sciensano tweewekelijks te voorzien van 3.000 stalen.” Hoe meer teststalen, hoe betrouwbaarder de resultaten van het onderzoek. Het Rode Kruis vraagt dan ook aan alle donoren om toestemming te verlenen.
Hoe kan je toestemming geven voor het bloedonderzoek?
Als donor moet je, net voor je bloedafname, een medische vragenlijst invullen. Daarbij kan je aankruisen of je al dan niet akkoord gaat dat je gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. “In tegenstelling tot wat je leest in de medische vragenlijst, zullen jouw stalen niet volledig anoniem gemaakt worden, omdat de resultaten alleen maar zinvol zijn in combinatie met jouw gegevens. Samen met de bloedstalen worden ook gegevens doorgegeven die noodzakelijk zijn voor de studie: de datum van afname, het geslacht, de leeftijd en de provincie waar de donor woont. De naam van de donor wordt niet doorgegeven.”
Kan je bloedstaal dan nog gebruikt worden voor medische doeleinden?
Restfracties of reststalen volstaan, dus de grootste hoeveelheid wordt gebruikt voor medische doeleinden. Enkel als je bloed niet geschikt is voor transfusie kan het volledige staal gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek en/of voor validatie- of onderwijsdoeleinden.
Krijg je als donor informatie over de testresultaten?
Individuele resultaten worden niet meegedeeld. “De testresultaten zijn niet betekenisvol voor de individuele gezondheidstoestand van de donor, omdat er een tijdsinterval is van enkele weken tussen donatie en de beschikbaarheid van het resultaat en omdat het nog onduidelijk is of antistoffen aantonen dat je beschermd bent tegen de infectie.”
Lees ook: Voorraad geneesmiddelen voor coronapatiënten bijna uitgeput
Bronnen:
https://www.rodekruis.be
https://www.sciensano.be
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist