Een shot moedermelk als medicijn tegen het coronavirus?

123m_moedermelk_borstvoeding_kolven_2020.jpg

nieuws In april schreven we dat wetenschappers van Amsterdam Universitair Medische Centra wouden nagaan of moedermelk van vrouwen die covid-19 doorgemaakt hadden antistoffen tegen de ziekte bevat. Nu de studie is afgerond, hebben de resultaten de onderzoekers aangenaam verrast.

“We weten dat moedermelk pasgeboren kinderen beschermt tegen luchtweginfecties”, legt Britt van Keulen uit, arts bij de Nederlandse Moedermelkbank van Amsterdam UMC. “Dat komt doordat er antistoffen in moedermelk zitten. Door borstvoeding te geven, geeft de moeder haar eigen antistoffen door aan haar kind.” Voor de aanvang van de studie was van Keulen hoopvol: “In 2003 raakte een zwangere vrouw ernstig besmet met het SARS-virus. Ze baarde met 38 weken een gezonde baby. In haar moedermelk bleken antistoffen tegen het SARS-virus te zitten. Als je dan weet dat het coronavirus erg op het SARS-virus lijkt - ze zijn van dezelfde familie - dan denk ik dat ook corona-antistoffen in moedermelk terecht komen.”

Van Keulen kreeg gelijk, dus maken de onderzoekers zich klaar voor de tweede fase van het onderzoek: nagaan of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen.
Kwetsbare groepen
Belangrijk is dat er voldoende werkzame antistoffen overblijven als de moedermelk gepasteuriseerd wordt, want dat is noodzakelijk om de ziekteverwekkers te doden. Vanaf nu kunnen de experts onderzoeken of de moedermelk dus effectief ingezet kan worden om kwetsbare groepen te helpen. Te vroeg geboren kinderen of kinderen met aangeboren afwijkingen bijvoorbeeld. Die zijn kwetsbaar voor luchtweginfecties. “We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen”, aldus Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Kinderziekenhuis. Ook ouderen kunnen baat hebben bij zo’n moedermelkshot.

Het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC lanceerde dinsdag een oproep om duizend vrouwen te verzamelen die 100 ml moedermelk wilden kolven, om zo te bepalen welk percentage van de melk antistoffen bevat. “Ook vrouwen die ongemerkt met corona besmet zijn geweest, hebben misschien antistoffen aangemaakt die in de melk te vinden zijn. Wij zoeken daarom moeders die (mogelijk) besmet zijn geweest met het coronavirus, maar ook wanneer dit niet zo is, kan een moeder zich aanmelden”, voegde Goudoever eraan toe. In enkele uren stelden maar liefst 5000 jonge mama’s zich kandidaat, dus de onderzoekers kunnen onmiddellijk aan de slag.

De studie is een samenwerking van de afdeling Experimentele Virologie van Amsterdam UMC met de Nederlandse Moedermelkbank, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.

Bronnen:
https://www.amc.nl
https://www.standaard.be

Lees ook: Minder chemische stoffen in moedermelk

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram