EHBO bij kortademigheid
dossier
Kortademigheid is een situatie waarbij het slachtoffer plots, zonder dat er een vreemd voorwerp de luchtweg blokkeert, niet meer goed kan in- en uitademen.
Kortademigheid kan een gevolg zijn van bepaalde chronische aandoeningen zoals astma en chronisch bronchitis (de meest gekende voorbeelden). Daarbij treedt een algemene vernauwing van de kleinste luchtpijptakjes op. Soms is er een andere oorzaak voor kortademigheid, zoals een reactie op bepaalde stoffen (bijv. huisstofmijt, pollen, graszaden of sigarettenrook). Als hulpverlener is het moeilijk om de juiste oorzaak van kortademigheid te achterhalen, het is veel belangrijker om op de gepaste wijze te handelen.
Wat stel je vast?
• Moeilijke ademhaling, het onaangename gevoel van onvoldoende lucht binnen te krijgen
• Langere uitademingstijd dan normaal, piepende ademhaling
• Naar adem snakken
• Soms hals- en schouderspieren die meetrekken
• Angst, onrust, een versnelde hartslag of hartkloppingen
• Soms blauwverkleuring aan de lippen en vingernagels
• Het slachtoffer zit vaak licht voorovergebogen en steunt met de handen of onderarmen op een tafel of op de knieën
Het is erg belangrijk dat je als hulpverlener het slachtoffer (wat in paniek kan zijn) tot rust brengt en op tijd de hulpdiensten alarmeert, hieronder wordt weergegeven in welke gevallen je de hulpdiensten of een arts moet raadplegen.
Wat doe je bij een slachtoffer met kortademigheid?
- Stel het slachtoffer gerust en vermijd dat hij in paniek raakt.
- Blijf zelf rustig.
- Laat hem geen inspanningen doen.
- Laat het slachtoffer de houding aannemen die voor hem het meest comfortabel is (zittend, halfzittend, staand). Vaak voelen slachtoffers zich het best als ze voorovergebogen zitten met de ellebogen op tafel.
- Bij mensen met een gekende problematiek, kan je vragen of ze medicatie bij zich hebben. Verhinder niet dat ze die innemen. Vraag om de dosis te respecteren.
- Alarmeer de hulpdiensten als het slachtoffer bewusteloos wordt of een blauwe kleur krijgt
Meer weten over eerste hulp? Dit kan! Volg een gratis eerstehulpcursus bij Rode Kruis-Vlaanderen. Meer info op onze website , je vindt er ook een opleidingskalender.