EHBO: Wat moet je doen bij verslikking/verstikking?
dossier
Weet jij hoe je moet handelen als je baby of buurman zich verslikt of plots lijkt te stikken? Snel handelen is belangrijk, maar juist handelen ook. Zet je schrap voor de snelcursus!
Eerst en vooral: de hoestreflex of kokhalsreflex mag dan wel angstaanjagend zijn, maar in veel gevallen zorgt het ervoor dat het brokje dat vastzit weer loskomt. Is dat niet het geval? Heeft die persoon zijn mond open en kan hij niet meer hoesten, huilen, schreeuwen of ademen? Dan is actie vereist.
Verstikking bij baby’s jonger dan één jaar
Leg de baby in buikligging op je onderarm en begin met 5 rugslagen met de hiel van je hand.
Verliest je kindje het bewustzijn? Dan moet je gaan reanimeren.
Bij kinderen ouder dan één jaar en volwassenen
Als je kind na deze stappen de ademhaling nog steeds niet hervat, breng hem dan naar een veilige plaats en bel 112. Ook als de luchtwegen weer vrij zijn, kan je trouwens best medische hulp inroepen, zodat je kindje kan gescreend worden op onder andere inwendige bloedingen. Heeft je kind het voorwerp of brokje niet uitgespuugd? Leg hem dan niet neer, anders riskeer je dat het stukje opnieuw in de luchtwegen komt te zitten. Hou je kind dus in een comfortabele, rechtopstaande zittende positie en laat hem of haar rustig bekomen. |
Bronnen:
https://www.rodekruis.be
https://www.gezondheidenwetenschap.be