Hoe gezond is gedroogd fruit?

dossier

Gedroogde vruchten zijn zoete smaakbommen waardoor ze vooral geliefd zijn bij kinderen, denk maar aan rozijnen. Met bepaalde droogmethodes verwijdert men al het water uit het fruit, zodat er een kleine en energierijke vrucht overblijft die lang bewaart. Maar is gedroogd fruit ook gezond?

Lees ook: Hoe gezond zijn rozijnen?

Welke soorten gedroogd fruit zijn er?

Getty_gedroogdfruit_rozijnen_noten_2023.jpg

© Getty Images

Rozijnen zijn veruit de meest populaire droge vrucht. Andere gekende soorten zijn dadels, vijgen pruimen en abrikozen.
Iets minder gekend zijn gedroogde mango’s, veenbessen, bananen, appels, peren, aardbeien, ananas, citroen en papaya. Die vind je soms ook in gekonfijte vorm, een conserveringsmethode die je verkrijgt door de vruchten in te leggen in een suikersiroop. Je vindt zelfs gedroogde moerbeibessen, kersen en kiwi’s, voor elk wat wils dus.

Lees ook: Wat is het verschil tussen rozijnen en krenten?

Is gedroogd fruit beter dan snoep?

Gedroogd fruit is niet zo gezond als de verse variant, maar voor snoep is het wel een gezonder alternatief. Door gedroogde vruchtjes te snacken, krijg je veel gezonde stoffen binnen, zoals vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Snoep is doorgaans arm aan voedingsstoffen. 
Maar net zoals bij snoepjes is het makkelijk om gedachteloos een groot volume aan gedroogd fruit naar binnen te werken, net omdat ze zo klein zijn. Je zal zelden twintig druiven na elkaar opeten, maar twintig rozijntjes zijn snel weggewerkt. En zo krijg je wel heel wat calorieën en suiker binnen. De natuurlijke suikers uit vruchten mogen dan wel gezonder zijn dan geraffineerde suiker in snoep, te veel is nooit goed. Bovendien voegen producenten soms nog suiker toe aan gedroogd fruit. Vooral personen met diabetes moeten opletten met gedroogd fruit.

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van diabetes?

Waarom gedroogd fruit eten?

Gedroogd fruit heeft een hoge voedingswaarde. Het is rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten, vooral polyfenolen. Doordat een gedroogde vrucht compacter is dan een verse, bevat gedroogd fruit 3,5 keer meer van deze voedingsstoffen dan hetzelfde gewicht aan vers fruit. Deze micronutriënten hebben heel wat gezondheidsvoordelen:

    • Gedroogde abrikozen bevatten veel ijzer, een mineraal dat belangrijk is voor een gezonde zwangerschap. Een vrouwenlichaam heeft op dat moment namelijk een grotere behoefte aan ijzer dan normaal.
    • In rozijnen zitten grote hoeveelheden vitamine B, ijzer en kalium. Bovendien hebben ze een lage tot gemiddelde glycemische waarde. Ze veroorzaken dus geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel. De vrucht zou verder ook de bloeddruk verlagen en ontstekingen en cholesterol in het bloed verminderen. Door deze effecten neemt het risico op diabetes type 2 en hartziekten af.
    • Pruimen bevatten dan weer veel vitamine A, een belangrijke vitamine voor de ooggezondheid. Ze zijn ook rijk aan kalium en vitamine K. Verder staan pruimen bekend om hun laxerende werking. Dat hebben ze te danken aan hun hoge gehalte aan vezels en een suikeralcohol, sorbitol, dat van nature in sommige vruchten voorkomt. Pruimen zijn zeer rijk aan antioxidanten waarvan men vermoedt dat ze hartziekten, kanker en mogelijks ook degeneratieve hersenziekten helpen voorkomen. Ten slotte bevatten ze het mineraal borium dat osteoporose tegengaat.
    • Dadels zijn een goede bron van vezels, kalium, ijzer en antioxidanten. Van alle gedroogde vruchten bevatten ze de grootste hoeveelheid antioxidanten. Zo verminderen ze oxidatieve schade in het lichaam. Net zoals rozijnen hebben ze een lage glycemische index en houden ze dus de bloedsuiker onder controle. In het bijzonder voor zwangere vrouwen is er voordeel: geregeld dadels eten tijdens de laatste zwangerschapsweken, zou de baarmoederhalsverwijding bevorderen en de nood aan een ingeleide bevalling verminderen.

    Lees ook: Een bommetje vezels en suikers: hoe gezond zijn dadels?

    Bronnen:

    https://www.health.harvard.edu
    https://www.healthline.com
    https://www.webmd.com

    auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
    Laatst bijgewerkt: maart 2023

    Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

    eenvoudig terug uit te schrijven
    Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
    volgopfacebook

    volgopinstagram