Hoe gezond is gedroogd fruit?
dossier
Lees ook: Hoe gezond zijn rozijnen?
Welke soorten gedroogd fruit zijn er?
Lees ook: Wat is het verschil tussen rozijnen en krenten?
Is gedroogd fruit beter dan snoep?
Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van diabetes?
Waarom gedroogd fruit eten?
Gedroogd fruit heeft een hoge voedingswaarde. Het is rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten, vooral polyfenolen. Doordat een gedroogde vrucht compacter is dan een verse, bevat gedroogd fruit 3,5 keer meer van deze voedingsstoffen dan hetzelfde gewicht aan vers fruit. Deze micronutriënten hebben heel wat gezondheidsvoordelen:
- Gedroogde abrikozen bevatten veel ijzer, een mineraal dat belangrijk is voor een gezonde zwangerschap. Een vrouwenlichaam heeft op dat moment namelijk een grotere behoefte aan ijzer dan normaal.
- In rozijnen zitten grote hoeveelheden vitamine B, ijzer en kalium. Bovendien hebben ze een lage tot gemiddelde glycemische waarde. Ze veroorzaken dus geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel. De vrucht zou verder ook de bloeddruk verlagen en ontstekingen en cholesterol in het bloed verminderen. Door deze effecten neemt het risico op diabetes type 2 en hartziekten af.
- Pruimen bevatten dan weer veel vitamine A, een belangrijke vitamine voor de ooggezondheid. Ze zijn ook rijk aan kalium en vitamine K. Verder staan pruimen bekend om hun laxerende werking. Dat hebben ze te danken aan hun hoge gehalte aan vezels en een suikeralcohol, sorbitol, dat van nature in sommige vruchten voorkomt. Pruimen zijn zeer rijk aan antioxidanten waarvan men vermoedt dat ze hartziekten, kanker en mogelijks ook degeneratieve hersenziekten helpen voorkomen. Ten slotte bevatten ze het mineraal borium dat osteoporose tegengaat.
- Dadels zijn een goede bron van vezels, kalium, ijzer en antioxidanten. Van alle gedroogde vruchten bevatten ze de grootste hoeveelheid antioxidanten. Zo verminderen ze oxidatieve schade in het lichaam. Net zoals rozijnen hebben ze een lage glycemische index en houden ze dus de bloedsuiker onder controle. In het bijzonder voor zwangere vrouwen is er voordeel: geregeld dadels eten tijdens de laatste zwangerschapsweken, zou de baarmoederhalsverwijding bevorderen en de nood aan een ingeleide bevalling verminderen.
Lees ook: Een bommetje vezels en suikers: hoe gezond zijn dadels?
Bronnen: