Luchtvervuiling kost drie jaar van een mensenleven

123-chemie-luchtverontr-veiligh-milieu-12-18.png

nieuws Luchtvervuiling neemt mensen wereldwijd gemiddeld drie jaar van hun leven af, in de eerste plaats door het veroorzaken van hart- en vaatziekten. Het heeft een grotere impact op onze levensverwachting dan roken en aandoeningen zoals malaria en hiv/aids. Dat becijferden Duitse onderzoekers, die beleidsmakers en medici oproepen om meer oog te hebben voor dit probleem.

Onderzoek heeft over de jaren heen verschillende schadelijke gezondheidseffecten aangetoond van slechte luchtkwaliteit, zeker van fijn stof. Luchtvervuiling verhoogt onder meer het risico op hart- en vaatziekten (bv. hartinfarct en beroerte), ademhalingsaandoeningen en zwangerschapsproblemen zoals vroeggeboortes. 

8,8 miljoen doden

Wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Chemie en het Universitair Medisch Centrum Mainz, beide in Duitsland, berekenden nu in hoeverre de blootstelling aan vervuilde lucht levens wereldwijd inkort. Ze vonden dat luchtvervuiling in 2015 wereldwijd verantwoordelijk was voor 8,8 miljoen voortijdige sterfgevallen, wat zorgde voor een verlaging van de gemiddelde levensverwachting met 2,9 jaar. Hun conclusies verschenen in het vakblad Cardiovascular Research.

Luchtvervuiling bleek veel meer levens(jaren) te kosten dan roken (2,2 jaar en 7,2 miljoen doden), hiv/aids (0,7 jaar en 1 miljoen doden) en ziektes zoals malaria, die worden veroorzaakt door parasieten of insecten (0,6 jaar en 600.000 doden). Drie kwart van de slachtoffers was ouder dan 60 jaar en in 43% van de gevallen was het een cardiovasculaire aandoening die hen uiteindelijk fataal werd.

Azië hardst geraakt

Dit probleem treft bepaalde werelddelen veel harder dan andere, zeker Azië heeft er sterk onder te lijden. De sterfte door luchtvervuiling bleek namelijk het hoogst in Oost-Azië (35%) en Zuid-Azië (32%). Daarna volgden door Afrika (11%), Europa (9%), Noord- en Zuid-Amerika (6 %) en Australië (1,5%). 

Vorig jaar publiceerde hetzelfde onderzoeksteam al een studie waarin het focuste op Europa. Daaruit bleek dat luchtvervuiling in Europa elk jaar tot zo’n 800.000 doden leidde en de gemiddelde levensduur met 2,2 jaar deed dalen. Vooral in Oost-Europa lagen de cijfers hoog.

Meer aandacht nodig

De wetenschappers merken dat de meeste vervuilde lucht wordt veroorzaakt door het gebruik van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Ze schatten dat de gemiddelde levensverwachting wereldwijd met meer dan een jaar zou stijgen als deze schadelijke uitstoot zou worden uitgebannen. 

“Zowel luchtvervuiling als roken zijn vermijdbaar, maar er werd in de laatste decennia veel meer gefocust op roken, zeker onder cardiologen,” stelde hoofdauteur Thomas Münzel van het Universitair Medisch Centrum Mainz. “Beleidsmakers en de medische gemeenschap moeten hier veel meer aandacht voor hebben.”

Lees ook: Fijn stof eist meer levens dan tabak

Bronnen:
https://academic.oup.com
https://www.mpic.de
https://www.ipsnews.be
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram