Tot 50 procent minder complicaties dankzij minipacemaker
nieuws
Eerste vergelijkingen tussen onderzoeken naar de conventionele en de minipacemaker wijzen erop dat er tot 50 procent minder complicaties zijn bij de plaatsing van een minipacemaker, zo meldt het UZ Leuven, waar tot nu toe 100 minipacemakers werden ingeplant.
De Micra-pacemaker is met zijn lengte van 27 millimeter de kleinste pacemaker ter wereld. Het draadloze apparaatje wordt via een klein sneetje in de lies langs een ader tot in het hart gebracht. Door het kleine formaat van de pacemaker en de minder invasieve ingreep, zouden er bij implantatie van een Micra tot vijftig procent minder complicaties zijn dan bij een traditionele pacemaker. Dat suggereren indirecte vergelijkingen tussen onderzoeken naar de conventionele en de minipacemaker.
De minipacemaker is onzichtbaar en voor de patiënt nauwelijks voelbaar. Een traditionele pacemaker wordt daarentegen vlak onder de huid ter hoogte van de schouder ingeplant en met een elektrische draad met het hart verbonden. De operatie is daardoor mogelijk meer risicovol en de patiënt ondervindt ook meer hinder na de ingreep.
Na honderd ingrepen lijkt dat vermoeden in UZ Leuven bevestigd te worden. Slechts bij twee van de honderd operaties die tot nu toe in UZ Leuven werden uitgevoerd, was er een verwikkeling zoals een lokale bloeding in de lies.
Tot nu toe kan de minipacemaker bij slechts 20 tot 30 procent van de patiënten die een pacemaker nodig hebben gebruikt worden. Het toestel stimuleert namelijk slechts één kamer van het hart. Patiënten die ook stimulatie van de voorkamer nodig hebben, komen voorlopig niet in aanmerking. Er wordt momenteel volop onderzoek gedaan om de pacemakertechnologie nog verder te ontwikkelen. Zo komen in de toekomst hopelijk nog meer patiënten in aanmerking voor een minipacemaker.
De draadloze pacemaker is ook een belangrijke uitweg voor patiënten die om medische redenen geen traditionele pacemaker kunnen krijgen. Dat is het geval bij zo’n 25 procent van onze patiënten. Zij zouden normaal een zware chirurgische ingreep moeten ondergaan.
UZ Leuven is als enige Belgische centrum nauw betrokken bij de ontwikkeling van die nieuwe technologie. Daarnaast loopt in Leuven een studie die de Micra rechtstreeks vergelijkt met de conventionele pacemaker.
Laatst bijgewerkt: juli 2018
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.