- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierHoe gevaarlijk is hepatitis A?
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- dossierMazelen in opmars in België: ben jij gevaccineerd?
- dossierWie moet zich laten vaccineren tegen kinkhoest (pertussis)?
Last minute reizigers kunnen zich nog laten vaccineren tegen hepatitis A en B
nieuws
Wanneer u naar een zuiders land reist, kan het nodig zijn dat u zich laat inenten tegen hepatitis A en/of B. Hepatitis A en B zijn ziektes die de lever aantasten. Hepatitis A wordt overgedragen via uitwerpselen, voedsel, drank, bevuilde voorwerpen. Hepatitis B wordt overgedragen via seksuele relaties en via bloed (bloedtransfusie in bepaalde landen, gebruikte injectiespuiten, niet-steriele piercing en tatoeage), maar ook via contact met bv. wees-of straatkinderen.
Vaccinatie tegen hepatitis A wordt aangeraden voor al wie naar Afrika (ook Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte), Latijns-Amerika, Azië (ook het Nabije Oosten, dus ook voor Turkije; niet voor Israël) reist, ongeacht de reisduur (dus zelfs voor een zeer korte trip), zelfs wanneer dit in goede hygiënische omstandigheden is. Ook wie frequent of in onhygiënische omstandigheden naar de Caraïben, Oost- en Zuid-Europa reist, laat zich het best vaccineren.
Vaccinatie tegen hepatitis B wordt aangeraden aan reizigers met risicogedrag, aan wie regelmatig naar Azië, Latijns-Amerika en Afrika reist en aan iedereen die er langer dan 3 tot 6 maanden verblijft. Risicogedrag betekent bijvoorbeeld:
• het intraveneus gebruik van drugs, tatoeage en piercing;
• een grote kans op medische of tandheelkundige interventie tijdens het verblijf;
• het uitoefenen van activiteiten met een verhoogd risico op ongelukken;
• risicovol seksueel gedrag.
De WHO raadt voor elke reiziger aan om vaccinatie tegen hepatitis B in overweging te nemen.
Vaccinatie tegen hepatitis A wordt normaal toegediend in 2 dosissen, met 6 à 12 maanden tussen beide injecties. Na de eerste dosis bent u bijna 100% beschermd gedurende één jaar.
Het vaccin tegen hepatitis B wordt in drie keer toegediend: 2 injecties met 1 maand tussentijd, gevolgd door een herhalingsinenting 6 tot 12 maanden later.
Als ook een vaccinatie tegen hepatitis A nodig is, kan een gecombineerd vaccin tegen hepatitis A en hepatitis B gebruikt worden. Ook hier zijn drie dosissen nodig, volgens een schema 0, 1 en 6 maanden. Het is belangrijk dat u de eerste twee inspuitingen met dit vaccin krijgt voor u vertrekt.
Voor lastminutereizigers is het echter nooit te laat om zich zelfs vlak voor een reis te laten vaccineren tegen hepatitis A en/of B.
• Eén dosis van het vaccin tegen hepatitis A geeft na 15 dagen bijna 100% bescherming gedurende één jaar. De tweede dosis (toegediend 6 à 12 maanden na de eerste) is nodig voor een langdurige bescherming. De eerste dosis blijft geldig ongeacht de periode (zelfs meerdere jaren) tussen beide dosissen. Dat betekent dat men het schema niet opnieuw van nul hoeft te starten als u later (zelfs na jaren) de vaccinatie vervolledigt.
• Voor Hepatitis B kan men in dringende gevallen een versneld schema gebruiken met 3 injecties met telkens één maand interval (u hebt dus twee maanden nodig), en een vierde injectie na één jaar.
Indien de tijd ontbreekt kan men twee dosissen met een interval van 2 weken toedienen (en een derde dosis na één jaar).
• Indien vaccinatie tegen hepatitis B ook aangewezen is, gebruikt men het combinatievaccin tegen hepatitis A en B (Twinrix™). Twee dosissen (interval 1 maand) zijn nodig voor een bescherming op korte termijn tegen hepatitis A en 3 dosissen voor een bescherming tegen hepatitis B. In dringende gevallen kan men een versneld schema toepassen van 4 dosissen. De drie eerste dossissen worden toegediend (dag 0, dag 7 en dag 21), en de vierde dosis na één jaar.
Indien u niet alle vaccindosissen hebt gekregen, dan kunt u de resterende spuitampullen meenemen. Ze mogen in de handbagage op het vliegtuig meegenomen worden, en moeten bij aankomst in een koelkast bewaard worden (nooit invriezen). Aangezien het vaccin reeds in een injectiespuit met naald verpakt zit, is een veilige toediening, ook in de (sub)tropen, mogelijk.
Meer info
www.itg.be