- dossierHelpt kool tegen hoge bloeddruk?
- dossierWaarom is wandelen zo gezond?
- boeken/interviewsStimulatie nervus vagus: welke oefeningen kan je doen?
- dossierEen lagere bloeddruk met het DASH-dieet
Moet u zich ongerust maken over wittejashypertensie of gemaskeerde hypertensie?
nieuws
Wanneer uw huisarts uw bloeddruk meet, of wanneer uw bloeddruk in het ziekenhuis wordt gemeten, kan het zijn dat die ineens te hoog is. Terwijl hij nadien, als u weer thuis bent, weer normaal wordt. Dat fenomeen heet: wittejashypertensie of geïsoleerde klinische hypertensie.
Ook het omgekeerde kan gebeuren: wanneer uw huisarts uw bloeddruk meet, is die normaal, maar eens terug thuis stijgt hij weer. Dat fenomeen heet gemaskeerde hypertensie.
Zijn dat onschuldige fenomenen of moet u zich daarover zorgen maken?
Thuismeting noodzakelijk
Bij een vermoeden van wittejas- of gemaskeerde hypertensie zal uw arts voorstellen om thuis uw bloeddruk te meten. Dat is de enige manier om die fenomenen op te sporen. Ook bij grote schommelingen in uw bloeddruk, wordt zo'n thuismeting aanbevolen. Zo kunnen ze behandeld worden voor er zich problemen voordoen.
Zo'n thuismeting is zeker nodig wanneer er nog andere risicofactoren voor een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten aanwezig zijn, zoals overgewicht, diabetes, roken
Er bestaan twee methodes voor thuismeting.
Het zelf meten van de bloeddruk
Er zijn halfautomatische toestellen in de handel om zelf thuis de bloeddruk te meten. U kunt zo'n toestel kopen of huren. Toestellen met een band rond de bovenarm verdienen de voorkeur boven meettoestellen aan de pols of aan de vinger. Het is belangrijk om een erkend toestel te gebruiken.
Het momenteel aanbevolen schema van zelfmeting is als volgt: 2 metingen ‘s morgens en 2 metingen ‘s avonds, steeds op hetzelfde tijdstip, gedurende 7 dagen. De metingen dienen te worden uitgevoerd vóór inname van bloeddrukverlagende geneesmiddelen en vóór de maaltijden (of 3 uur erna).
24-uurs ambulante bloeddrukmeting (AMAD)?
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een draagbare bloeddrukmeter. In het ziekenhuis brengt de arts een armmanchet aan dat aangesloten is op een apparaatje dat zowel registreert als pompt (om de manchet op te pompen), en dat aan een band rond de buik gedragen wordt.
De bloeddruk wordt met intervallen gedurende 24 uur gemeten, bijvoorbeeld steeds om de 20 minuten. Na 24 uur moet het apparaatje naar het ziekenhuis worden teruggebracht.
Deze techniek heeft het grote voordeel dat de arts beschikt over veel metingswaarden en dat de metingen zijn uitgevoerd in de natuurlijke omgeving tijdens de gewone dagelijkse bezigheden.
1. Wittejashypertensie
Wie krijgt wittejashypertensie?
Wittejashypertensie komt vrij veel voor. Naar schatting zou 20 tot 30 % van de mensen bij wie de dokter een hoge bloeddruk meet, lijden aan wittejashypertensie: een hoge bloeddruk tijdens een medisch onderzoek, maar die eens thuis weer normaal wordt.
Vermoed wordt dat wittejashypertensie veroorzaakt wordt door stress vanwege de medische omgeving waarin de bloeddrukmeting gebeurt.
Wittejashypertensie komt meer voor bij:
- magere mensen
- oudere mensen
- vrouwen
- niet-rokers
- mensen met hoge cholesterolwaarden.
Is wittejashypertensie gevaarlijk?
Wittejashypertensie is relatief ongevaarlijk. Het is bijvoorbeeld niet zo dat bij mensen met wittejashypertensie de bloeddruk in elke stress- of angstsituatie omhoog schiet.
De kans op een beroerte, een hartaanval of beschadiging van de nieren is nauwelijks verhoogd in vergelijking met iemand met een normale bloeddruk, zo blijkt uit studies.
Moet wittejashypertensie worden behandeld?
Mensen met wittejashypertensie moeten goed opgevolgd worden door hun arts, die regelmatig de bloeddruk zal meten. Ze hebben namelijk een verhoogde kans dat ze later échte hypertensie krijgen.
• In geval van ongezonde leefgewoonten (overgewicht, roken, hoge zoutconsumptie, geregeld alcoholgebruik, gebrek aan beweging, ongezonde eetgewoonten...), is het aangewezen om uw levensstijl aan te passen en bijvoorbeeld te stoppen met roken, meer te bewegen of te vermageren.
• In geval van bijkomende risicofactoren voor hypertensie of hart- en vaatziekten, zoals diabetes, verhoogd cholesterol, nierproblemen, een familiale voorgeschiedenis van hypertensie of hart- en vaatziekten, enzovoorts, kan uw arts ook bloeddrukverlagende geneesmiddelen voorschrijven.
• Ook wanneer de door de arts gemeten bloeddruk zeer hoog is kan een behandeling met geneesmiddelen nodig zijn.
• Indien u behandeld wordt met bloeddrukverlagende geneesmiddelen bestaat de kans dat u (soms) een te lage bloeddruk (hypotensie) krijgt door een 'overdosis'. Raadpleeg dan zo snel mogelijk uw arts om de behandeling aan te passen. Stop niet op eigen houtje met je behandeling.
Klachten die op een te lage bloeddruk kunnen wijzen zijn onder meer:
• duizeligheid, vooral als u plots rechtop gaat staan
• flauwvallen
• concentratiestoornissen
• zweten
2. Gemaskeerde hypertensie
Wie krijgt gemaskeerde hypertensie?
Gemaskeerde hypertensie is net het omgekeerde van wittejashypertensie: geen hoge bloeddruk in een medische omgeving, wel daarvoor en/of daarna.
Ook dit komt vrij veel voor: uit studies blijkt dat zowat 10 tot 15 % van de bevolking gemaskeerde hypertensie zou hebben.
Hoe dit ontstaat en of het bij sommige mensen meer voorkomt, is niet bekend.
Is gemaskeerde hypertensie gevaarlijk?
Gemaskeerde hypertensie is veel gevaarlijker dan wittejashypertensie. Met een gemaskeerde hoge bloeddruk loopt u namelijk wel een verhoogd risico op ernstige hart- en vaatziekten en schade aan de nieren, vergelijkbaar met mensen met een chronisch hoge bloeddruk.
Bovendien hebt u een vals gevoel van veiligheid, omdat uw bloeddruk bij metingen door de dokter normaal is. Dat u in feite aan hoge bloeddruk lijdt, voelt u meestal niet.
Moet gemaskeerde hypertensie worden behandeld?
Omwille van de risico's verbonden aan gemaskeerde hypertensie wordt een behandeling aanbevolen, vergelijkbaar met die van gewone chronische hoge bloeddruk. Dat betekent aanpassing van de levensstijl en eventueel bloeddrukverlagende geneesmiddelen.
Lees ook: Zelf je bloeddruk meten