Nauw verband ontdekt tussen hoge bloeddruk en mondgezondheid

unspl-m-tanden-mond-tandarst-29-4-21.jpg

nieuws

Er is een nauw verband tussen het risico op hoge bloeddruk en de gezondheid van de mond. Als je mond in slechte staat is, in het bijzonder wanneer je parodontitis hebt, is het noodzakelijk om krachtdadig op te treden.

Lees ook: Getuigenis: Justine heeft parodontitis, een ernstige tandvleesaandoening

Parodontitis en lichamelijke klachten

Parodontitis is een ontsteking van het parodontium, het steunweefsel van de tanden, dat voornamelijk bestaat uit het tandvlees en het kaakbeen. Parodontitis begint meestal met een ontsteking van het tandvlees (gingivitis), die zich uitbreidt naar het bot en geïnfecteerde pockets vormt tussen het tandvlees en de tand. Deze ziekte moet je om twee belangrijke redenen zeer ernstig nemen. Ten eerste kan ze leiden tot het loskomen en verlies van één of meer tanden. Een tweede reden is dat parodontitis op lange termijn schade kan veroorzaken door een hoger risico op cardiovasculaire problemen. Hoe komt dat? Omdat het ontstekings- en infectieproces andere organen kan aantasten, waaronder de slagaders, het hart en de longen.

Lees ook: Veroorzaakt ontstoken tandvlees (parodontitis) kanker?

Parodontitis voorkomen

Om parodontitis te voorkomen, is een strikte mondhygiëne van essentieel belang (tweemaal per dag tandenpoetsen, regelmatig bezoek aan de tandarts). De behandeling bestaat naast medicatie (antibiotica) uit het verwijderen van zieke weefsels. Dat doet men door de tanden, de wortels en het tandvlees grondig te reinigen (gingivectomie). Via een operatie is het mogelijk die weefsels weer te herstellen (gingivoplastie).

Lees ook: Alzheimer: het belang van mondhygiëne en orale bacteriën

Parodontitis en hoge bloeddruk

Een Brits team (University College London) onderzocht de link met hart- en vaatziekten en bevestigt het nauwe verband tussen parodontitis en hoge bloeddruk. Dit resultaat verkregen de experten door de bloeddrukcijfers binnen een representatieve steekproef van de bevolking te vergelijken.

Een eerste bevinding was dat hoge bloeddruk twee keer zo vaak voorkomt bij ernstige parodontitis. Ten tweede: wanneer men rekening houdt met verschillende gradaties van parodontitis, blijkt dat deze patiënten een hogere totale bloeddruk hebben dan diegenen die niet aan parodontitis lijden: + 3,36 mmHg voor de systolische druk en + 2,26 mmHg voor de diastolische druk.

De onderzoekers wijzen er ook op dat deze verschillen onafhankelijk zijn van de klassieke risicofactoren van hypertensie, zoals leeftijd, body mass index (BMI) of roken. Roken en overgewicht zijn namelijk ook risicofactoren voor parodontitis.

In ieder geval herinneren de auteurs van deze studie ons aan het cruciale belang van een goede mondhygiëne, en ze voegen eraan toe dat het in geval van parodontitis van essentieel belang is om contact op te nemen met een tandarts die eventueel de nodige maatregelen kan nemen, en om de evolutie van je bloeddruk nauwkeurig in de gaten te houden. 

Lees ook: Wat zijn de symptomen van mondkanker en kan je het voorkomen?

Bronnen:
https://www.ahajournals.org
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram