- dossierBaarmoederhalskanker: symptomen, diagnose en behandeling
- nieuwsDoorbraak in behandeling pancreaskanker: viro-immunotherapie
- dossierWat kan je doen tegen impetigo of krentenbaard?
- dossierImpetigo of krentenbaard: symptomen en hoe besmettelijk?
- dossierNatuurlijke behandeling voor eczeem: zijn vitamines, probiotica, zink en andere supplementen effectief?
Waar loop je wratten op?
nieuws
Kinderen lopen wratten meestal niet op in het zwembad of de gymzaal, maar eerder in het gezin of de schoolklas. Dat blijkt uit onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
De studie onderzocht 1.500 basisschoolleerlingen, van wie een derde wratten bleek te hebben. Wratten kwamen het meest voor bij oudere kinderen met een blanke huid. Een inventarisatie van risicofactoren – aanwezigheid van wratten bij andere gezinsleden, bezoek aan zwembaden, sportzalen enzovoorts - suggereert dat besmetting vooral optreedt in het gezin en op school, en minder in openbare gelegenheden zoals het zwembad.
Dat heeft te maken met de hoeveelheid tijd die kinderen daar doorbrengen. Dat preventieve maatregelen zoals het dragen van slippers zich nu vooral op openbare gelegenheden richten, is dan ook onterecht.
Wratten komen vooral voor bij kinderen. Hoewel wratten niet gevaarlijk zijn, kunnen ze wel pijnklachten geven en ontsieren. Zo’n 6 procent van de kinderen onder de twaalf en 2 procent van de totale bevolking komt jaarlijks met wratten bij de huisarts.
Zo’n 80 procent van de wratten wordt veroorzaakt door bepaalde types van het humaan papillomavirus (HPV1, HPV2, HPV27 of HPV57). De meeste wratten verdwijnen vanzelf zodra het lichaam voldoende antistoffen tegen het virus heeft aangemaakt. De helft van alle kinderen met wratten is na een dik jaar weer wrattenvrij. Een wrattenbehandeling leek niet te helpen: kinderen die behandeld werden hadden zelfs een lagere kans om zonder wratten te eindigen na 15 maanden, maar vooral kinderen met grotere wratten en hinderlijke wratten kozen voor een behandeling.
Bij handwratten is een behandeling met stikstof het effectiefst. Voor voetwratten werken zowel salicylzuur als stikstof niet: afwachten geeft dezelfde resultaten. Bij volwassenen zijn voetzoolwratten erg hardnekkig, terwijl ze bij kinderen gelukkig meestal vanzelf snel verdwijnen. Een behandeling met monochloorazijnzuur is bij de helft van de patiënten met voetzoolwratten effectief.
Lees ook: Hoe kan je wratten voorkomen?